Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 januari 2020

Minder alcohol naast voetbalvelden


KAAG EN BRAASSEM – De strijd tegen alcoholgebruik door jongeren in de gemeente Kaag en Braassem is een nieuwe fase in gegaan. De werkgroep Alcoholmatiging heeft adviezen gegeven, hoe de komende jaren het drankmisbruik tegengegaan moet worden. En dan met name bij de voetbalverenigingen.

 ‘De derde helft’ is een bekend verschijnsel bij voetballende amateurs. Na een sportieve wedstrijd wordt door beide teams op de zaterdagmiddag uitgebreid aan Bacchus geofferd. Regelmatig zijn dit ook jongeren van 16 jaar of ouder en dat is illegaal. Onder de 18 jaar mag je namelijk geen alcohol drinken. In de werkgroep Alcoholmatiging zijn niet alleen de gemeente en horecabedrijven vertegenwoordigd, maar ook jongerensociëteiten, de Driemaster en voetbalverenigingen DOSR/WVC en Kickers.

De voetbalverenigingen willen regels invoeren, om het verkopen van alcohol pas later op de zaterdagmiddag mogelijk te maken. Ook zijn ze van plan om de wedstrijdtijden van de jeugd tussen 16 en 18 jaar te vervroegen naar de ochtend. Daarnaast worden de coaches en teamleiders geïnformeerd over de gevaren van alcohol en krijgen ze de opdracht om deze kennis met de voetballende jeugd te delen.

Jeugdwerk en politie willen de komende jaren steeds meer alcoholvrije activiteiten organiseren. Het komende jaren gaat alcoholexpert Dokter Lely in de verschillende dorpskernen praten over de combinatie van alcohol en jeugd. De werkgroep laat weten, dat de politie en boa’s moeten blijven controleren op het illegaal verstrekken van alcohol aan minderjaren. ,,Handhaving is dienend aan wat we willen bereiken.’’