Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 februari 2020

Eigen arbeidsmigranten eerst


KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders wil heel graag, dat ook arbeidsmigranten van buiten Kaag en Braassem ondergebracht kunnen worden in toekomstige Polenhotels. Maar een meerderheid van de politieke partijen lijkt hier geen voorstander van te zijn. CDA, D66 en SVKB vrezen, dat Kaag en Braassem de huisvestingsproblemen van andere gemeenten gaat oplossen. En zo een magneet wordt voor Polenhuisjesmelkers.

De gemeenteraad nam bij het vaststellen van de mogelijkheid voor meer huisvestingsmogelijkheden voor arbeidsmigranten in 2018 unaniem een motie aan. In die motie stond, dat de huisvesting alleen bedoeld was voor de ‘eigen’ arbeidsmigranten; de mensen die ook daadwerkelijk in Kaag en Braassem werken. Dat het college juist nu voorstelt om die voorwaarde te schrappen, heeft volgens inspreker Jan Veraart van de Dorpsraad Woubrugge te maken met de bouwplannen voor 400 woonplekken voor de arbeidsmigranten aan de Kruisweg in Woubrugge.

Die link wilde wethouder Floris Schoonderwoerd niet leggen, maar volgens hem is het noodzakelijk, dat ontwikkelaars van arbeidsmigrantenkamers meer ruimte krijgen in het kiezen van hun gasten. De beleidsregel om de huisvesting alleen voor arbeidsmigranten uit Kaag en Braassem te realiseren, is te knellend. Het zit de realisatie in de weg. Bij ons in de gemeente is een paar maanden in het jaar, tijdens het tulpenseizoen, grote behoefte aan arbeidsmigranten en andere maanden minder. Huisvesters hebben een wat groter gebied nodig om die andere maanden ook mensen te huisvesten.’’

Maar CDA-raadslid Anja de Rijk moet er niets van weten. Ze wees er op, dat er zo’n 1.000 arbeidsmigranten her en der in Kaag en Braassem wonen. En dat er dus voldoende mogelijkheden zijn om deze mensen op een andere plek onder te brengen. ,,Zie maar eerst die 1.000 plekken in onze eigen gemeente legaal te krijgen. En ga dan pas kijken naar huisvestingsplekken voor arbeidsmigranten uit andere gemeenten.’’ D66 is het hier mee eens, net zoals SVKB. Raadslid Sandra van Emmerik ,,We moeten eerst zorg dragen voor onze eigen arbeidsmigranten; daarom leggen we het juist niet bij de regio neer.’’ VVD-raadslid Peter van Dijk vindt echter: ,,Geef de ruimte om die huisvesting van arbeidsmigranten wel te realiseren. Wees daarin iets ontspannender.’’ CDA, D66 en SVKB gaan een voorstel indienen, om er zeker van te zijn dat de nieuwe huisvesting voor de arbeidsmigranten alleen gebruikt wordt door de ‘eigen’ medewerkers van Oost-Europese landen.