Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 februari 2020

ODWH op matje geroepen


KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad heeft genoeg van allerlei semi-overheidsorganisaties, die steeds maar weer om extra geld vragen. De druppel voor de raad was een verzoek van de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) om nog eens 39.000 euro bij te chippen.

Daarom moet burgemeester Marina van der Velde een brief schrijven naar de ODWH, waarin deze instantie wordt gewezen op de eigen verantwoordelijkheid om haar financiën beter op orde te krijgen. Zo krijgt de ODWH te lezen: ,,Nieuwe taken komen bij gemeenten terecht, maar de extra inkomsten houden geen gelijke tred met de extra uitgaven. Dit betekent voor veel gemeenten dat niet alles kan en dat keuzes gemaakt moeten worden. Wij verwachten een dergelijke opstelling ook bij gemeenschappelijke regelingen. Als gemeenten kunnen wij simpel weg niet steeds ‘bijpassen’ wanneer er tekorten ontstaan.’’

De ODWH moet voortaan eerder aan de bel trekken, op het moment dat er financiële tegenvallers dreigen. En ook duidelijk uitleggen, waarom dit is ontstaan. Bovendien wordt het volgens de raad tijd, dat de ODWH ook rekening gaat houden met stijgende loonkosten van haar ambtenaren. Raadslid Peter van Dijk (VVD): ,,Financieel reikt onze armslag niet tot in het oneindige. De ruimte die er wel is, geven we liever aan de inwoners, dan aan de ODWH en andere gemeenschappelijke regelingen.’’ Raadslid Ronald Wesselink (CDA) is het hier mee eens. ,,We moeten kritisch zijn op de verbonden partijen.’’ Ook alle overige partijen deelden deze mening.