Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 februari 2020

Snippergrond in de uitverkoop


KAAG EN BRAASSEM – Wie in het verleden ongevraagd een stuk gemeentegrond aan de eigen tuin heeft toegevoegd, krijgt van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kaag en Braassem nu de kans om die grond met korting te kopen.

Door de jaren heen zijn overal in de gemeente kleine reepjes gemeentegrond toegevoegd aan tuinen, weilanden en woningen. Zonder dat daar voor betaald werd. Het college heeft laten uitzoeken om welke stukken grond het gaat. De daders krijgen geen boete, maar de mogelijkheid om het hun toegeëigende bezit over te kopen. Met korting; normaal kost deze snippergrond 238 euro per m2, maar tot en met volgend jaar verlaagt de gemeente Kaag en Braassem dit bedrag naar 150 euro.

De gemeente heeft het bureau Gemvast ingehuurd. Gemvast gaat bij de mensen langs, die nu illegaal een stuk grond in gebruik hebben. ,,We brengen in kaart wat er niet goed geregeld is en gaan in gesprek, waarbij de mensen de grond van ons kunnen kopen’’, licht wethouder Yvonne Peters toe. Maar zijn sommige grondgebruikers niet al eigenaar geworden, omdat ze snippergrond al meer dan twintig jaar onderhouden? Peters denkt, dat dit nauwelijks voor zal komen. ,,Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker, om dat te bewijzen. Maar als inwoners dit voor de rechtbank brengen en wij worden in het gelijk gesteld, dan betalen ze de hoofdprijs van 238 euro per m2 voor de in gebruik genomen grond.’’

Toch hebben de snippergrondgebruikers de regels overtreden, door zonder toestemming gemeentegrond te gebruiken. Nu krijgen ze 25% korting om de grond alsnog officieel in bezit te krijgen. Beloond de gemeente hier geen landjepik mee? Peters: ,,Dat denk ik niet. We willen het goed regelen en die 25% korting is voor iedereen die snippergrond wil kopen. Ook snippergrond, die nog steeds alleen door de gemeente zelf in gebruik is.’’