Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 februari 2020

Van spelen voor de deur naar spelen om de hoek


ALPHEN AAN DEN RIJN – Wethouder Gert Jan Schotanus (openbare ruimte,

Nieuw Elan) lijkt steun te krijgen van een meerderheid van de raad om tientallen kleinere speelplekken te vervangen voor grotere, meer centraal gelegen speelterreinen. Wel beloofde hij, dat er goede inspraakmogelijkheden komen voor de inwoners en gaf hij aan, dat er geen speelplekken verdwijnen, voordat er nieuwe plekken zijn gerealiseerd.

Kleine kinderen, die zich blesseren aan oude speeltoestellen, of erger nog; een ongeluk krijgen tijdens het ravotten. Afbrekende wipkippen, opengespleten glijbanen; het is de nachtmerrie van iedere ouder. De gemeente Alphen ziet zich gedwongen om 1,6 miljoen uit te geven voor het aanpassen en verplaatsen van 28 speelplekken en daarna moet de gemeente ieder jaar 460.000 euro uitgeven voor het onderhoud en de vervanging. Raadslid Van Kleef (GroenLinks) constateerde: ,,Dat doet best pijn, maar het moet. Wij vinden het belangrijk, dat er speelplekken blijven en dat ze veilig zijn.’’ Wel pleitte hij er voor, dat de vernieuwde speeltuinen moeten zorgen voor ‘maatschappelijke participatie’ en dat er meer aandacht moet komen voor gezondheid, bewegen, ouderen en speeltoestellen voor gehandicapten.

VVD-raadscommissielid Matthijssen was minder blij. Hij hekelde wethouder Schotanus, dat niet alle informatie aan de raadsleden wordt gegeven. ,,De wethouder heeft voor maatschappelijke onrust gezorgd. Het is schandalig dat u als wethouder de raadsleden zo laat zoeken naar informatie. De communicatie naar de inwoners over het verwijderen van de speeltoestellen is op z’n zachtst gezegd niet goed gegaan.’’ Raadslid Van der Kolk (SP) was ook niet blij: ,,Inwoners voelen zich niet gehoord en zijn buitenspel gezet. Wat let de wethouder om kleinschalige kwaliteitsspeelplaatsen te realiseren? Gaat het hier niet om een geldkwestie?’’

 Coalitiepartijen NieuwElan en CDA waren positief. Raadslid Godart (NieuwElan): ,,Veiligheid kun je niet negeren. We zijn blij dat het de wethouder gelukt is om een plan op te stellen.’’ Dat er dit jaar kinderen worden gevraagd om mee te denken over de nieuwe toestellen vond Godart een goede zaak. En ze was blij te horen van de wethouder, dat alle speelplekken de gemeente rookvrij worden.

Schotanus lichtte toe over de plannen: ,,We gaan van spelen voor de deur naar spelen om de hoek. We willen naar die speelplaats 3.0. We willen niet terug naar wat we hadden, maar naar de toekomst. Laten we met elkaar de stap zetten voor het ontwikkelen van het motorische vermogen van de kinderen.’’ Later deze maand besluit de raad over dit onderwerp. Tot die tijd is er de mogelijkheid voor raadsleden om nog ambtelijke documenten in te zien.