Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 februari 2020

Windmolen en huizen als verdienmodel


OUD ADE – De tijd is bijna voorbij, dat er nog geboerd wordt op de Hofdijklaan 13. De eigenaar wil van de monumentale boerderij twee aparte woningen maken, de kaasmakerij ombouwen tot een woning en op dat terrein nog eens vier huizen bijbouwen. De energie voor die huizen moet worden opgewekt met een batterij aan zonnepanelen én een windmolen van 15 meter hoog. Het college van b en w staat positief tegenover deze plannen, al moet de Provincie Zuid-Holland nog wel toestemming geven.

Op dit moment lopen bij dit bedrijf 200 koeien en 500 varkens rond. En worden toeristen gelokt met een eigen kaasmakerij. Om die woningen mogelijk te maken, wil de agrariër bijna 3.500 m2 aan ‘agrarische bebouwing’ en 6.200 m2 aan ‘verharding’ slopen. Dit past in de ‘ruimte voor ruimte’ regeling, waarmee agrariërs een ander verdienmodel kunnen realiseren met de bouw en verkoop van woningen op hun grondgebied. De vier vrijstaande woningen worden 10 meter hoog en krijgen elk een inhoud van 750 m³. De voormalige mestkelders kunnen misschien gebruikt worden als opslag van de opgewekte energie door deze te vullen met opgewarmd water, of voor het plaatsen van accu’s.