Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 februari 2020

Windmolen


OUD ADE – Op het perceel aan de Hofdijklaan 13 komt mogelijk een windmolen van 15 meter hoog te staan. Deze windmolen moet, samen met een hele batterij aan zonnepanelen, zorgen voor de energieopwekking van vier nieuwe woningen. De eigenaar van het terrein wil stoppen met zijn huidige agrarische activiteiten en een deel van de opstallen slopen, om er huizen neer te zetten.

Nu is er nog een agrarisch bedrijf actief, met 200 stuks melkvee en een 500-tal varkens. Ook kunnen toeristen en bezoekers bij de kaasmakerij langs komen, om daar zelfgemaakte kaas op de kop te kunnen tikken. De eigenaar wil gebruik maken van de ‘ruimte voor ruimte’ regeling. Zo’n 3.500 m2 aan agrarische bebouwing en ruim 6.000 m2 aan verharding wordt gesloopt. De monumentale boerderij wordt gesplitst in twee wooneenheden en de kaasmakerij wordt dus ook een woning. De vier extra huizen van 750 m3 komen daar nog eens bij.

De woningen komen er uit te zien als ‘stallen/schuren’ waardoor het agrarische ensemble met de huidige karakteristieke boerderij gehandhaafd blijft, zo oordeelt het college van b en w. Daarnaast worden de zonnepanelen achter de bestaande boerderij in de kavelrichting geplaatst, om ook hier zoveel mogelijk de bestaande structuur te respecteren. De komst van de windmolen leidt ook niet tot bezwaar bij het gemeentebestuur. Wel moet de initiatiefnemer in overleg gaan met de omwonenden.