Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 mei 2020

Gemeenten zoeken samenwerking


Bij discussie over windmolenlocaties

Nieuwkoop – De colleges van Nieuwkoop, Alphen en Kaag en Braassem willen een gezamenlijk plan opstellen over het plaatsen van windmolens en zonnepanelen.

Het komende jaar moeten alle gemeenten in Holland Rijnland vertellen, wat voor natuurlijke energiebronnen er op hun grondgebied kunnen worden gerealiseerd. Al die plannen worden dan vastgelegd in de ‘Regionale Energiestrategie’ (RES).

Wethouder Guus Elkhuizen wil de kans verkleinen, dat er grote windmolens in beschermde natuurgebieden geplaatst worden. En Nieuwkoop heeft als gemeente alleen minder in de melk te brokkelen, dan wanneer de Rijn- en Veengemeenten samen met elkaar optrekken. Alphen, Kaag en Braassem en Nieuwkoop willen daarom met één ‘Rijn- en Veenstreekkaart’ komen, waarop de natuurlijke energiebronnen gepland staan. Die kaart wordt later dit jaar opgesteld, nadat de inwoners hier hun zegje over hebben gedaan.

De wethouder maakt zich er geen zorgen over, als er in dit gebied wat minder natuurlijk opgewekt gaat worden. ,,We hoeven niet te bieden, wat Holland Rijnland verwacht. Er zijn andere gemeenten, die al meer bieden, wat van hen verwacht wordt.’’ De komende jaren wil Nieuwkoop meedoen aan een project om bodemdaling tegen te gaan; dat zou ook veel CO2-uitstoot schelen.