Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 mei 2020

,,Verenigingen bij het grof vuil gezet’’


KAAG EN BRAASSEM – Vanaf 1 juli neemt Nijssen Recycling het oud papier niet meer af van de sportverenigingen en scholen, die deze inzameltaak al tientallen jaren uitvoeren. Het college van b en w wil dat Cyclus de inzameling van het oud papier overneemt. Een oproep van de gemeenteraad om de verenigingen en Cyclus nog één keer bij elkaar te zetten om te kijken of de partijen toch kunnen samenwerken bij deze papierinzameling, legt het college naast zich neer. Dat leidt tot onvrede bij de politieke partijen.

D66-raadslid Gino Wesselman haalt tijdens een fractievergadering vol uit naar het college: ,,Ik vind het vreemd, dat zo weinig moeite gestopt wordt om er samen met verenigingen uit te komen. Er zijn verenigingen, die vijftig jaar lang het papier hebben opgehaald en zij worden nu zelf bij het grof vuil gezet.’’ Vorige maand zou het onderwerp ‘ophalen van oud papier’ al besproken worden in de gemeenteraad. Maar het door vier van de vijf politieke partijen gewenste overleg (alleen de VVD was tegen) is er nooit gekomen. VVD-wethouder Yvonne Peters heeft alleen een ambtenaar gevraagd om de partijen te vragen, of zij nog water bij de wijn willen doen.

Wesselman: ,,Nu was er een lijstje met eisen van Cyclus en slikken of stikken. Ik heb genoeg onderhandelingen gedaan om te weten dat er altijd wel wat ruimte is om te schuiven en doen. Een openingsbod is nooit het definitieve bod. Vragen of mensen water bij de wijn willen doen, is geen gesprek, waar je als gelijken rond de tafel gaat om te kijken of je een manier kan vinden om een samenwerkingsmodel te bedenken.’’
Peters wil, dat er nu knopen worden doorgehakt en stelt voor dat Cyclus het komende half jaar de inzameling van het oud papier op zich neemt. Als er toch nog samengewerkt kan worden met de huidige inzamelaars van het oud papier, moet dat in de komende zes maanden geregeld worden. Lukt het niet, dan blijft Cyclus het oud papier zelfstandig inzamelen. Nu al is duidelijk, dat de kosten voor het inzamelen van het oud papier de inwoners van Kaag en Braassem meer geld gaat kosten. Maar om het ophalen van het oud papier helemaal te stoppen, waarbij de inwoners hun papierafval gratis naar de gemeentewerf in Roelofarendsveen brengen, lijkt geen optie te zijn. D66-raadslid Conny Punt: ,,Het is niet haalbaar, dat mensen van de kant van Rijnsaterwoude helemaal naar Veenderveld gaan om daar hun papier te brengen.’’