Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 mei 2020

Weerstand tegen zonnevelden


KAAG EN BRAASSEM – Het is nog maar de vraag of de gemeenteraad van Kaag en Braassem de komst van zonnepanelenvelden in het open landschap steunt. Waar in de rest van Nederland veel weerstand bestaat tegen de komst van windmolens, zijn de politici in deze Groene Hartgemeente juist bang voor een doemscenario van hectares aan blinkende panelen.

,,Generaties lang is men zuinig geweest op ons landschap, onze polders, plassen en meren’’, aldus VVD-fractievoorzitter Peter van Dijk. ,,Ditzelfde landschap lijkt nu te grabbel te worden gegooid en te worden omgezet in een industrieellandschap vol zonnevelden en windmolens.’’ Ook het CDA en Samen voor Kaag en Braassem hebben bedenkingen over het opofferen van groene velden voor vele kilometers aan energieopwekkende zonnepanelen.

Gemeenteraadslid Gino Wesselman (D66) vindt, dat er niet zo spastisch gedaan moet worden over zonnepanelen in het open landschap. ,,Wij vinden zonnevelden prima. Met alleen zonnepanelen op daken red je het niet om genoeg duurzame energie op te wekken. Bij zonnepanelen in de velden zet je er een paar heggen omheen en je ziet er zowat niets van, als je er langs rijdt.’’ De natuur hoeft er volgens hem ook niet onder te leiden. ,,Met licht doorlatende zonnepanelen kunnen er ook planten onder groeien en insecten onder schuilen.’’