Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juli 2020

Column

Bezuinigen

De gemeentebesturen in deze regio moeten de komende jaren gaan bezuinigen. Zij worden hier deels gedwongen door maatregelen van de Nederlandse overheid. Kleinere gemeenten worden gekort op hun jaarlijkse overheidsuitkering en daarbovenop komt nog een ‘coronaheffing’. Deze ‘coronaheffing’ is het resultaat van de Nederlandse overheid, die een slordige 100 miljard euro uitgeeft om de economische malaise van alle coronamaatregelen een paar maanden lang te kunnen compenseren. Bedrijven werden maandenlang gesubsidieerd om hun personeel aan te houden. Direct nadat deze subsidie stopte, werden 74.000(!) mensen zonder enige scrupules ontslagen. Dit werkte dus niet, maar het belastinggeld is wel weg. En dat geld wil de overheid weer terug krijgen.

Uiteindelijk komt al dat geld uit de portemonnees van de hard werkende inwoners van dit land. Maar zullen we dit keer er eens voor zorgen, dat het bezuinigen anders gaat? Dat gemeentebesturen niet hun OZB gaan verhogen, om hun verloren gegane inkomsten te verhogen. En dat de bestuurders van Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem tot het besef komen, dat goed bezuinigen een kwestie is van pas zaken uitvoeren, als je daar het geld voor hebt. Dat gemeentebesturen zeggen: ,,Weet je? Laten we pas die zoveelste IKC bouwen, als we daar geld voor hebben.’’ En is het nou écht zo erg, dat kinderen uit Woubrugge voor hun onderwijs naar Leimuiden moeten gaan? Die leerlingen worden door de ouders veelal toch al met de auto naar school gebracht. En anders is het een fijne en gezonde fietstocht; zo bespaar je als overheid later op de zorgkosten van de inwoners.

Goed en effectief bezuinigen zou voor gemeentebesturen hetzelfde moeten zijn, als het aangaan van de strijd tegen de kilo’s. Als je jarenlang teveel tot je neemt, dij je uit en heb je steeds meer nodig om de omvang van je lichaam aan te houden. Uiteindelijk is dat niet meer vol te houden en om gezond te blijven, moet het overheidsorgaan dus afslanken.

Hoe gaat dat bij het menselijk lichaam? Je moet kritisch naar jezelf kijken; wat zijn de redenen, waarom mijn gewicht toeneemt en wat moet ik doen om minder te wegen? Helpt het dan, om de hand op te houden richting de omgeving en om geld te vragen? Nee, natuurlijk niet. Want dit soort geld zorgt voor natuurlijke luiheid. Stel, dat je geld zou krijgen, voor iedere kilo dat je afvalt. Dan is de motivatie om af te vallen, niet vanwege je eigen levenshouding, maar puur om je lust naar geld te verzadigen. Dit soort stimulansen blijken nooit langdurend te werken, waar het gaat om het volhouden van een andere levenswijze.