Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juli 2020

,,Een schoolplein met zwembad en achtbaan’’

Leerlingen doen klusjes om 30.000 euro op te halen

Leimuiden – Honderden kinderen in Leimuiden steken deze weken enthousiast de handen uit de mouwen. Ze bieden aan om auto’s te wassen, lege flessen in te zamelen of onkruid uit de tuinen te halen. Maar ze doen het niet voor niets; de opbrengsten van dit ‘Heitje voor een karweitje’ worden gebruikt om speeltoestellen op het schoolplein van IKC De Lei te krijgen.

IKC De Lei wordt een schoolgebouw, waarin niet alleen de drie oude basisscholen De Schakel, Torenvalk en de Kleine Wereld in komen, maar ook de peuteropvang, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Vanaf december kan ieder kind van nul tot 13 euro van 08.00 tot 18.00 uur hier ondergebracht worden.

Kinderen moeten natuurlijk kunnen spelen, maar vrijwel al het geld is al opgegaan naar het nieuwe schoolgebouw. En een betegeld schoolplein van 500 m2 is natuurlijk niet de meest ideale speelplek. Dus heeft het schoolbestuur plannen gemaakt, om dat terrein helemaal met gras te bedekken. Daarnaast komen er schommels, glijbanen, een struinbos, boomstammen om te zitten en een klim/klauter/verstopspeelplek. Om dat te realiseren is nog 30.000 euro nodig. De 350 leerlingen en de 30 kinderen van de BSO dragen graag een steentje bij om dat geld binnen te halen.

Drie van de meest enthousiaste kinderen zijn Matthew Zevenhoven (7) en Tygo Vernooij, die binnenkort naar groep 4 gaan en Britt Vernooij (8), die overgaat naar groep 6. ,,Ik heb brownies verkocht en wel een paar euro opgehaald!’’, laat Matthew trots weten. Tygo doet hier niet voor onder: ,,Met de verkoop van speelgoed heb ik 3,99 euro binnengehaald.’’ Britt liep samen met drie andere kinderen met een collectebus en deze dames haalden zelfs 48 euro op.

De kinderen weten precies waarom ze meehelpen aan dit ‘heitje voor een karweitje’, zoals de school het noemt. Tygo ziet het al helemaal voor zich: ,,Het nieuwe schoolplein moet een attractiepark worden, met een zwembad en een achtbaan!’’ Ze zijn blij, dat er een voetbalveld komt op de plek, waar nu nog het pand van basisschool De Torenvalk staat. Britt: ,,Als de zomervakantie voorbij is, willen we de 30.000 euro bij elkaar hebben!’’

Adjunctdirecteur Jeffrey Louts van kinderopvang Snoopy laat weten, dat er op veel verschillende manieren geld ingezameld wordt. Met een online fancyfair, sponsorloop in september en ook worden lokale ondernemers gevraagd om met hun goederen of diensten een bijdrage te leveren. Het is belangrijk, dat kinderen in een groene omgeving kunnen spelen, aldus Louts. Hij vindt het mooi, dat de kinderen zo enthousiast zijn: ,,Kinderen gingen auto’s wassen, boodschapjes doen en lege flessen inleveren. Door al deze activiteiten worden de kinderen zich ook bewuster van de waarde van geld. Maar met alleen het inzamelen van lege flessen ga je die 30.000 euro niet halen. We hebben de bouwer van de school gevraagd om een deel van de speelattributen op het schoolplein te sponsoren. We hopen, dat het nieuwe schoolplein in november klaar kan zijn; mede dankzij de sponsorloop in september en de lokale sponsoren.’’

Inmiddels zijn Britt, Tygo en Matthew weer naar een tuin gegaan, om daar het onkruid te wieden en het gras aan te harken. Het enthousiasme is na enige tijd toch iets getemperd, zo blijkt. ,,Dit is niet leuk om te doen!’’ roept Matthew. Maar gelukkig zijn kinderen vindingrijk: even later rennen ze met de hark en de afvalbak heen en weer. Het resultaat: drie kinderen hebben hun energie de ruimte gegeven en ze hebben een extra zakcentje verdiend voor een prachtig speelterrein voor De Lei.