Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juli 2020

Zestien appartementen voor mensen met dementie

Leimuiden – Het oude schoolgebouw aan de Stapenséastraat, bij de entree van Leimuiden, wordt waarschijnlijk gebruikt als woon- en verzorgingsplek voor mensen met een vorm van dementie. Dat laten Piet de Bock en Leen Overbeek van het College van Kerkrentmeesters weten. De organisatie ‘De Herbergier’ heeft in heel Nederland al veertig van dit soort vestigingen.

In de bestaande school komen ongeveer twaalf appartementen. Aan de achterkant, op de plek van de Oostenkerk verschijnt nieuwbouw met nog eens vier appartementen, een gemeenschappelijke woonkamer en een woning van de beheerder. Hiervoor wordt een stukje van het oude schoolgebouw verwijderd en vervangen door deze nieuwbouw, die haaks op de oude school en richting de N207 wordt gebouwd.

Een architect van de Herbergier heeft de bouwplannen afgestemd op de wensen van de provincie en de gemeente Kaag en Braassem. Overbeek: ,,We zijn positief gestemd over de kans van slagen van het geheel, gezien de betrokkenheid van de gemeente bij het project.’’

Mensen met dementie, die in Leimuiden komen wonen; maken inwoners zich geen zorgen, dat er allemaal dolende cliënten van De Herbergier door het winkelcentrum komen dwalen? Van die angst hoeft geen sprake te zijn. Overbeek: ,,Deze mensen krijgen 24 uur per dag begeleiding. Er komen geen zwervende oudjes in het dorp.’’

Bouwbedrijf De Rijk B.V. neemt het stuk terrein van 400 m2 over, waar vroeger het mortuarium stond, voor de uitoefening van hun bedrijf. Overbeek verwacht, dat de bouw uiterlijk in de zomer van 2021 begint. ,,Eerst moet er een omgevingsvisie komen; wat dat betreft moeten we nog een paar hobbels passeren. Maar ik verwacht, dat die procedure een paar maanden gaat duren.’’ De opbrengst van het schoolgebouw wordt gebruikt om de hypotheek af te betalen van De Ontmoeting aan de Dorpstraat.