Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 augustus 2020

Column

Bruggen

Afgelopen week fietste ik door het Groene Hart; een heerlijke tocht langs pittoreske plaatsen als Bilderdam, Woubrugge, Hoogmade en Nieuwveen. Het was vroeg in de ochtend en het weer was prachtig. Kortom; genieten dus, waarde columnlezer.

Iedereen viert zijn of haar vakantie op de eigen manier. De ene minister gaat met vakantie naar Zweden, ondanks dat hier een negatief reisadvies voor geldt, en loopt corona op. Meer verstandige mensen vertrekken naar Rundhausen of Hintergarten of bezoeken een gebied, dat geen hotspot is van het besmettelijke virus, dat onze wereld volledig op de kop zet.

En hoe prachtig is het dan, als je een boot of schip hebt, waarbij je met jouw geliefde(n) door het water kan klieven om de zorgen van alle dagen achter je te laten? Tijdens mijn fietstocht had ik het plezier om vier keer voor een open brug te wachten, om deze vaarvakantievierders te zien passeren. Voor mijzelf was het geen probleem; ik maakte van de gelegenheid gebruik om wat water te drinken en om me heen te kijken.

Maar dan zie je, dat er aan beide kanten rijen auto’s staan van mensen die wél naar hun werk of afspraak moeten. Stilstaan is niet alleen economisch duur; ook zorgen de uitlaatgassen uitbrakende auto’s, vrachtwagens, brommers, motoren en bussen ervoor, dat de natuur schade aan wordt gedaan.

De brugwachter van het bruggetje bij Bilderdam informeerde, dat zijn collega de dag ervoor maar liefst vijftig keer ‘zijn’ brug had opgehaald. En dan bedenk je; het wordt toch de hoogste tijd, dat het vakantievaarverkeer ondergeschikt wordt gemaakt aan het werkverkeer. Waarbij bruggen alleen op gezette tijden (zo’n 5 keer per dag en niet tijdens de spitsuren) open gaan. Als je toch in je vakantieboot zit te genieten, dan is het vast niet erg om te wachten tot de volgende tijdslot. En dan draag je tijdens jouw vakantievaartjes ook nog bij aan een beter milieu.

Hoe fijn is dat?!