Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 oktober 2020

Woonzorgkamers voor mensen met dementie

Roelofarendsveen – Aan de Europaweg 100 in Roelofarendsveen mogen twintig ‘woonzorgeenheden’ komen voor mensen die lijden aan dementie. Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover een aanvraag van het bedrijf ‘Dagelijks Leven’.

De geplande woonzorgvoorziening voor dementerende ouderen bestaat uit twee bouwlagen met een kap. De woonzorgappartementen komen in het gebouw, net als twee gezamenlijke woonkamers, een dagbestedingsruimte, keuken en een verblijfs- en slaapruimte voor medewerkers. Overdag verblijven de mensen zoveel mogelijk in één van de twee woonkamers en de dagbestedingsruimte. Maar ook staat het hen vrij om in de omgeving rond te lopen.

De verwachting is, dat het aantal gevallen van dementie de komende jaren flink zal stijgen, ook binnen de gemeente Kaag en Braassem. Er is een groot tekort aan geschikte huisvesting voor deze doelgroep. Volgend jaar wordt een vergelijkbaar woonzorgproject geopend aan de Tuinderij in Leimuiden. De bewoners zijn in principe vrij om te gaan waar ze willen, liet Jan van der Meer onlangs bij een bijeenkomst voor omwonenden van de Tuinderij weten. Van der Meer is bij Dagelijks Leven verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe vestigingen voor mensen met zware dementie. Wel krijgen de bewoners een chip in hun kleren, zodat ze altijd weer gevonden kunnen worden, mochten ze de weg terug niet meer kunnen vinden.