Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2020

Afvalbeleid later op de schop

KAAG EN BRAASSEM – De inwoners van Kaag en Braassem kunnen opgelucht ademhalen. De eerstkomende jaren wordt hun afval nog steeds aan huis opgehaald én er komt geen gft-tax. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet het nog niet zitten om de inwoners hun afval naar ondergrondse containers te laten brengen. 

Deze vorm van ‘omgekeerd inzamelen’ is voor de meeste dorpspolitici nog een stap te ver. Raadslid Kelly Straver (SVKB) ziet liever, dat de mensen opgeleid worden om goed met hun afval om te gaan. ,,Het inzamelen van restafval is het duurst. Als we niet de hoofdprijs willen betalen, moeten we beter afval scheiden.’’ Omgekeerd inzamelen is ook voor CDA en PRO niet aan de orde, al had dat van Gino Wesselman (D66) wel al heel snel ingevoerd mogen worden.

VVD-raadslid Jan van der Geest vindt het een goed idee om inwoners te laten betalen voor het afvoeren van hun gft-afval. Een composthoop in de eigen tuin is volgens de VVD-er dan een goed en gratis alternatief. Zo’n gft-tax zien de andere politici nu nog niet zitten.

Voor wethouder Yvonne Peters was de boodschap duidelijk. ,,We willen het goede van het huidige diftarsysteem behouden en proberen het dure en milieuonvriendelijke restafval verder te beperken. Op termijn gaan we naar een vorm van omgekeerd afval inzamelen.’’