Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 november 2020

Gemeentelijke monumenten verdwenen

KAAG EN BRAASSEM – Met één handtekening door het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem zijn alle gemeentelijke monumenten verdwenen. De huizen, omgevingen en pandjes, die deze status hadden, gaan voortaan door het leven als Hierdoor ‘karakteristieke panden’ en ‘karakteristieke gebieden’.

Met de aanduiding Karakteristiek geeft de gemeente aan dat het pand of een object waardevol is qua architectuur en historie. Bij sloopaanvragen wordt advies gevraagd aan de Erfgoedcommissie, Stichting Dorp, Stad en Land. Er geldt nog steeds een algemeen sloopverbod. Maar dit wil niet zeggen, dat er niet gesloopt kán worden. Hiervoor bestaan wel degelijk mogelijkheden. Bijvoorbeeld als de initiatiefnemer een historisch pand wil slopen en er nieuwbouw voor in de plaats wil zetten, die ‘geen afbreuk doet aan het straatbeeld en de stedenbouwkundige samenhang’.

Het verdwijnen van de gemeentelijke monumenten komt, omdat het gemeentebestuur luistert naar enkele eigenaren van deze gemeentelijke monumenten, die vonden dat ze te veel last hadden van regels, waar het ging om het onderhoud van hun panden. Het verdwijnen van de gemeentelijke monumentenstatus is definitief; hier is geen beroep tegen mogelijk.