Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 maart 2021

Bestrijding van blauwalg

Noordwijk – De blauwalgen in het Oosterduinse meer groeien door fosfaten en stikstof. Dat spul is via het grondwater in het meer gekomen door de landbouw in de omringende polders.

Dat is te lezen in een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraadsleden. Enkele jaren geleden is geprobeerd om de blauwalg te bestrijden met waterstofperoxide. Dat is niet gelukt; het succes van alternatieven als het verwijderen van ‘drijflagen’ blauwalg of ‘diverse chemische middelen’ lijkt ook niet gegarandeerd.

Nu wordt gekeken naar het ‘afdichten van de bodem’ van het Oosterduinse meer en het plaatsen van een luchtmenginstallatie. Maar al deze maatregelen bestrijden alleen het gevolg van de oorzaak; dat stikstof en fosfaten door de landbouw in het grondwater komen.