Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 april 2021

Meer geld en minder uitstroom bij jeugdzorg

Noordwijk – De gemeente geeft jaarlijks 9,6 miljoen euro uit aan jeugdhulp om 1.083 jongeren te helpen. Deze informatie kregen de politici woensdagavond tijdens een commissievergadering. Het gaat dan met name om lichte zorg voor ‘geestelijke vraagstukken’.

 Al jaren wordt geprobeerd om de jeugdzorg goedkoper en efficiënter te maken, maar dat lukt niet. Van het project ‘één gezin, één plan, één regisseur’ werd veel verwacht, maar dat is ‘maar voor een klein deel effectief’. Ook zijn de kosten per jeugdige cliënt gestegen van ruim 8.000 euro naar ruim 10.000 euro. Wethouder Dennis Salman hoopt, dat de regering binnenkort besluit om meer geld naar de gemeenten te laten stromen.

Een van de redenen, waarom die kosten zo stijgen, is dat er heel weinig uitstroom is. Veel jongeren blijven dus aan het jeugdzorginfuus hangen. Hierdoor ontstaan er ook weer wachtlijsten; met name bij LVB-jongeren (met een licht verstandelijke beperking). Het komende jaar wil de gemeente minder diensten laten vallen onder de noemer ‘jeugdhulp’. Gehoopt wordt, dat zo de ‘zorgcowboys’ (bedrijven, die winst maken met het bieden van lichte zorghulp) gestopt kunnen worden.