Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2021

Column

Populisme

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week konden de toehoorders genieten van een onvervalst staaltje populisme. VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren haalde alles uit de kast om zijn politieke collega’s te overtuigen, dat er geen statushouders en spoedzoekers moeten komen in het Hoefijzergebouw .

Spaargaren gebruikte als argument, dat hij net gehoord had dat “tachtig huishoudens binnenkort uit hun sociale woning worden gezet. In verband met renovatie- en sloopplannen van MeerWonen.’’ Volgens de VVD-er kan het Hoefijzergebouw goed gebruikt worden, om deze sociale huurders in dat gebouw onder te brengen. Het beeld was duidelijk; ‘onze mensen worden op straat gezet, terwijl asielzoekers gemakkelijk een eigen onderkomen krijgen in Oegstgeest’. ,,Tachtig huishoudens worden binnenkort uit hun sociale woning gezet! Hoe verhoudt uw gastvrijheid zich tegenover deze gezinnen en onze jongeren?! Het kan toch niet zijn dat wij het Hoefijzergebouw bestemmen voor COA, wetende dat 80 huishoudens een alternatieve woonplek moeten zien te vinden. Dat zijn onze eigen inwoners.”

Maar de beargumentering van Spaargaren kwam, zo bleek tijdens de raadsvergadering, neer op een gevalletje ‘appels met peren vergelijken’. Het klopt inderdaad, dat MeerWonen plannen heeft om sociale woningen aan de Narcissenlaan te renoveren. Maar het zijn er 69 en geen 80. Bovendien is het niet zo, dat de bewoners om wie het gaat binnenkort op straat dreigen te worden gezet. MeerWonen gaat dit de komende vijf(!) jaren zorgvuldig voorbereiden en zal eerst zorgen voor vervangende huisvesting voor iedere huurder. MeerWonen zal zich dus gewoon aan de wet houden, zoals het hoort.

Maar Spaargaren kon dat allemaal niet boeien. Hij stookte het vuurtje nog verder op. Hij bekritiseerde de politieke partijen, die het Hoefijzergebouw willen gebruiken voor de tijdelijke opvang van statushouders en spoedzoekers: ,,Als u het Hoefijzergebouw uit de woningmarkt haalt, hebt u wat uit te leggen aan de bewoners van de sociale huurwoningen. U laat ook de jongeren in de kou staan. Ik schaam me voor het besluit van deze raad.’’

Uiteindelijk spatten de ‘sociale woonzorgen’ van de VVD-er recht terug in zijn gezicht. D66-er Elfred Bus maakte nogmaals duidelijk, dat MeerWonen vijf jaar de tijd neemt om de sociale appartementen te renoveren en dat deze organisatie ‘’stap voor stap zorgt, dat die mensen ordentelijk kunnen wonen. Het is niet zo, dat deze inwoners op stel en sprong weg moeten. Over vijf jaar zijn die statushouders mogelijk al weer weg.’’

Meerdere politici complimenteerden Spaargaren verder over zijn zorg voor de mensen in de sociale woningen en gaven aan, dat ze verwachten dat de VVD in de toekomst veel positiever zal staan tegenover plannen om extra sociale woningen te bouwen in Oegstgeest. De komende jaren kan Spaargaren dus bewijzen, dat zijn zorgen om de mensen in sociale woningen niet alleen gelegenheidsretoriek is, maar dat zijn partij er voor gaat zorgen dat er ook in Oegstgeest voor minimaal 30% aan sociale woningen bij komen.