Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 mei 2021

,,Dit riekt naar oplichterij’’

Huizenprijzen zorgen voor wanhoop onder potentiële kopers

De gemiddelde verkoopprijs van woningen is in Zuid Holland de afgelopen vijf jaar met ruim 50% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ook in Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn schoten de prijzen omhoog. Het leidt tot situaties, waarbij de prijzen van koopwoningen binnen enkele weken met 60.000 euro omhoog gaan.

Een gemiddeld huis in Zuid-Holland had in 2015 nog de waarde van 221.441 euro. Eind 2020 moesten kopers voor datzelfde huis 333.763 euro neertellen. In Kaag en Braassem stegen de huizenprijzen van 247.000 euro naar 383.000 euro; een stijging met ruim 55%! Ook huiseigenaren in Nieuwkoop zijn op papier spekkoper; de waarde van hun woningen ging omhoog, al was het ‘maar’ met 40%: van 262.000 euro naar 370.000 euro. Alphenaren zagen de woningprijzen de afgelopen vijf jaar ook met meer dan 51% stijgen. In deze plaats stegen de huizenprijzen van 211.000 euro naar 320.000 euro.

Niet alleen de huiseigenaren plukken hier de vruchten van; ook projectontwikkelaars en makelaars zijn spekkoper in deze huizenbubbel. Nieuwbouwprojecten worden in delen opgeleverd, waarbij de prijzen tussentijds fors omhoog gaan. Jan van Os heeft dat persoonlijk ervaren; hij had zich ingeschreven voor een woning in het bouwproject ‘Aan de Braassem’ in Roelofarendsveen. Van Os had zijn oog laten vallen op een huis ter waarde van 589.000 euro. Tijdens de eerste toewijzingsronde viel hij buiten de boot. Niet getreurd; in de tweede verkoopronde was er nog een vergelijkbare woning beschikbaar. Van Os wilde zich hiervoor aanmelden, maar schrok enorm: Plotseling lag de prijs voor dat huis (met slechts 25 m2 extra grond) maar liefst 60.000 euro hoger!

Ook andere huizenprijzen met vergelijkbare uitvoeringen en grondoppervlakken stegen enorm: afhankelijk van het type woning gingen de prijzen omhoog met bedragen van 44.000 euro tot zelfs 164.000 euro; in slechts enkele weken tijd. Van Os is laaiend over deze gang van zaken: ,,Ik ben me de pestpokken geschrokken! Deze significante verschillen zijn op geen enkele manier te rechtvaardigen. Dit is een nieuwbouwproject waarbij er van een keuze geen sprake is, de prijs wordt immers van tevoren eenzijdig vastgesteld. Ik kan me slechts één reden bedenken, waarom er besloten is om een prijsverhoging door te voeren en dat is simpel gezegd "asociaal gegraai" over de rug van de woningzoekende in een markt die toch al oververhit is. Het is een schande dat dit gebeurt. Dit riekt naar oplichting.’’

Lizette Havenaar is nieuwbouwmakelaar van Koppes Makelaardij. Zij reageert op de uitlatingen van Van Os: ,,Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als de heer Van Os zijn woning in de verkoop zet en er komen 40 stellen op af, gaat hij ook niet voor het laagste bod. De vaststellen van de prijzen is niet aan ons, projectontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed bepaalt wat we mogen vragen.’’ VolkerWessels Vastgoed weigert echter ieder commentaar.