Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 mei 2021

Gemeenten lopen leeg op ICT

,,Puinhoop en chaos’’

Kaag en Braassem / Alphen aan den Rijn – De kosten voor de ICT lopen voor Alphen en Kaag en Braassem volledig uit de hand. Waar twee jaar geleden de gemeenten nog 8,8 miljoen euro uitgaven aan ICT, moet volgend jaar al 13,4 miljoen euro neergeteld worden.

,,Dat is een stijging van 52% in drie jaar tijd’’, zo rekent VVD-fractievoorzitter Peter van Dijk voor. ,,Hoelang houden we dit als gemeente vol? Hebben we dit nog onder controle?’’ De situatie is extra pijnlijk, omdat de gemeenteraad van Kaag en Braassem enkele jaren geleden de mogelijkheid had om (een veel goedkoper) commercieel bedrijf in te schakelen. Dat werd ook geadviseerd door het Bureau Berenschot, maar de gemeenteraad negeerde dit advies. Alle ICT-activiteiten werden door Kaag en Braassem overgedragen aan Alphen en Kaag en Braassem moest voortaan opdraaien voor 20% van alle kosten.

De druiven zijn extra zuur, omdat de raadsleden in 2016 nog werd voorgehouden, dat de extra kosten ‘slechts’ 1,8 miljoen euro zouden bedragen. Hier kwam twee jaar later een verhoging bij van 390.000 euro en inmiddels moet Kaag en Braassem dus opdraaien voor 2.680.000 euro aan ICT-uitgaven.

Volgens een verantwoordelijk ambtenaar komen de extra kosten door ICT-ontwikkelingen en ‘een andere manier van begroten’. Wethouder Petra van der Wereld liet over het miljoenverlies weten: ,,Het verdient geen schoonheidsprijs, maar er is de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Ik heb me sterk gemaakt om de boel op de rails te krijgen. Er wordt nu hard gewerkt om één centraal gebeuren van die ICT-fabriek te maken.’’

D66-fractievoorzitter Nick van Egmond constateerde: ,,De conclusie is, dat het een bende is’’ Dat moest de wethouder toegeven. ,,Het klopt dat het af en toe een puinhoop en chaos was. Maar we komen er goed voor te staan. Maar ICT wordt nooit goedkoper.’’