Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 mei 2021

Inwoners Hoogmade willen windmolens niet

,,Door windmolens zal Hoogmade verdwijnen’’

KAAG EN BRAASSEM – Windmolens in de polder bij Hoogmade; de inwoners zien dat niet zitten. Tijdens een raadsvergadering maandagavond spraken de tegenstanders zich massaal uit. Met verschillende petities zijn in korte tijd al meer dan 2.000 handtekeningen ontvangen. Het is echter maar de vraag, of de gemeenteraadsleden zich durven uit te spreken tegen de zogeheten Regionale Energie Strategie (RES).

In Holland Rijnland moeten gemeenten met plannen komen om de komende tientallen jaren er voor te zorgen dat we alleen nog maar gebruik maken van duurzaam opgewekte energie. Na jarenlang succesvol lobbyen door de windmolen- en zonnepanelenindustrie hebben de gemeenten eigenlijk alleen maar de keuze tussen het plaatsen van ultrahoge windmolens of honderden hectares aan blinkende zonnepanelenvelden. Volgens de opstellers van de RES zijn alternatieven als kernenergie en waterstof de komende jaren nog geen serieuze optie.

Eerder gaf de gemeenteraad van Kaag en Braassem al aan, dat ze die zonnepanelenvelden niet zien zitten, omdat deze ten koste gaan van de polders. En dan blijft er nog maar één alternatief over; 150 tot 200 meter hoge windmolens. Uit een plankaart van de RES blijkt, dat een aantal van die windmolens gepland staan in de polders bij Hoogmade en dat wekt kwaad bloed bij de inwoners.

De 13-jarige Evalie van Egmond wil de windmolens niet hebben. Ze stelt voor om mensen korting te geven op de WOZ als ze zonnepanelen hebben of elektrisch rijden. Ook moeten volgens haar groene daken gestimuleerd worden; ,,die zorgen voor minder CO2 in de lucht’’.

Carolien Pauptit van de Vereniging Hoogmadesche Polder is ervaringsdeskundige van het wonen in de omgeving van windmolens. Zij woonde op 800 meter afstand van de windmolens, die in Zoeterwoude werden geplaatst. ,,Ik had last van het laagfrequente geluid; dat zijn dreunende golven die door je huis heen gaan. Mensen worden horendol van dat geluid en het is ziekmakend.’’ Paul Linschooten voorspelde: ,,Veel inwoners zullen hierdoor wegtrekken en de middenstand zal verdwijnen. Uiteindelijk zal Hoogmade alleen nog in geschiedenisboeken gevonden worden.’’

Er was maar één persoon die zich uitsprak vóór de komst van de zonnepanelen. Dat was Kees van Rijn, die plannen heeft om samen met andere agrariërs te investeren in die windmolens. Volgens hem zijn ,,alleen kleine groepjes mensen tegenstander van windmolens’’ en zorgen de windmolens bij Hoogmade voor ,,minimale geluidshinder en slagschaduw door de draaiende wieken’’.

De raadsleden worstelden met het vraagstuk. Liever willen ze geen windmolens in de polder, maar serieuze alternatieven lijken er de komende tien jaar nog niet te zijn. Alleen de VVD sprak zich helemaal uit tegen de komst van de windmolens. D66-fractievoorzitter Nick van Egmond was nog het duidelijkst. Als het moet, dan is zijn partij ,,bereid om over locaties te praten’’.

Kijk naar andere oplossingen, zo vinden de inwoners. Hans Roosken stelde, dat de windmolens helemaal niet nodig zijn voor het opwekken van genoeg energie. Dat kan volgens hem namelijk prima met behulp van koeienmest; daar is in deze regio meer dan genoeg van. ,,De melkveehouders kunnen gezamenlijk genoeg groen gas opwekken voor de hele gemeente.’’ Wat Saskia Hemmes-van der Kruk betreft neemt de raad drastische maatregelen tegen de komst van windmolens: ,,Verklaar de polder tot beschermd natuurgebied, zodat we niet in lengte van jaren moeten strijden voor het behoud van deze polder; dat verdient Hoogmade!’’