Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2021

Masterplan Sportpad kan verder

Nog geen definitieve ‘go’ voor plannen sportverenigingen

Kaag en Braassem – De gemeenteraad van Kaag en Braassem stemde maandagavond unaniem in met het ‘Masterplan Sportpad’. Hiermee kunnen (sport)verenigingen en organisaties verder gaan met hun plannen om van dit gebied in Roelofarendsveen een plek te maken, waar zwembad, onderwijs, opvang en sportverenigingen samen zitten.

Het zwembad De Tweesprong, samen met de sporthal, is al jaren aan vervanging toe. Ook komt er een IKC (Integraal kindcentrum), waar opvang en onderwijs met elkaar worden gecombineerd. Nadat deze gebouwen er komen, begint ‘fase 2’; dan offert voetbalvereniging EMM21 een veld op, zodat er meer ruimte komt voor de tennis en hockeyclub Alkemade.

Enkele partijen benadrukten, dat er geen sprake mag zijn van een ‘blanco cheque’. De plannen gaan namelijk enorm veel geld kosten. CDA-fractievoorzitter Anja de Rijk: ,,De eerste fase gaat 36 miljoen euro aan gemeenschapsgeld kosten. Daarnaast kost fase twee nog eens enkele tientallen miljoenen euro’s. We moeten leergeld trekken van het bouwproject Braassemerland: dat heeft 48 miljoen euro gekost. Gaan we hetzelfde risico nemen met dat Sportpad?’’

Volgens wethouder Floris Schoonderwoerd zetten zowel alle betrokken partijen als de gemeente Kaag en Braassem zich in, om geld te vinden om alle kosten te betalen. Op de plekken van basisscholen Elkerlyc, De Roelevaer en De Klimboom kunnen huizen gebouwd worden. En ook de plek waar de hockeyclub nu ligt, kan voor gebruikt worden om er geld mee te verdienen. De verenigingen dragen bij door het verhogen van de lidmaatschapskosten en het gezamenlijk gebruik van bijvoorbeeld een kantine. De wethouder verzekerde, dat er geen sprak zal zijn van een blanco cheque.  Voordat er de komende jaren een schop in de grond gaat voor de bouw van de Tweesprong en het IKC, krijgt de gemeenteraad duidelijkheid over de financiële haalbaarheid van de sportfaciliteiten. Daarmee is het nog niet helemaal zeker, dat de sportverenigingen krijgen, wat ze bedacht hebben, zo constateerde D66-fractievoorzitter Nick van Egmond: ,,Het risico blijft, dat de schop nooit in de grond gaat.’’ Schoonderwoerd: ,,Met alle energie die er in is gegaan door alle verenigingen, laten we dit niet uit onze handen glippen. Dit is te mooi. Het gaat ons niet gebeuren, dat die groep uit elkaar valt.’’