Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2021

Buitenbeelden krijgen betekenis

Nieuwkoop – Overal in de gemeente Nieuwkoop staan buitenbeelden: kunstuitingen, die de inwoners en bezoekers moeten inspireren tot nieuwe gedachtes en waardering voor kunst. Maar van een aantal van die beelden was onduidelijk, door welke kunstenaar het gemaakt is, wat de naam van het beeld is en wat het kunstwerk voorstelt. Dankzij het initiatief van de Culturele raad Nieuwkoop heeft nu ieder buitenbeeld zijn eigen informatiebordje gekregen. Burgemeester Robbert-Jan van Duijn onthulde het allerlaatste bordje samen met Bert Post en Jan Roos, die alle benodigde informatie van die beelden uitgezocht hebben.

Voor Post was dit een mooi project: ,,Die beelden staan al een aantal jaren in de gemeente Nieuwkoop. Men weet vaak niet wat het voorstelt, wanneer het neergezet is en wie de maker is.’’ In de voormalige gemeenten Nieuwkoop, Ter Aar en Liemeer gaat het in totaal om achttien beelden. ,,We hebben een lijst van gemaakt en gekeken, wat we er van weten. We wilden bordjes maken om aan te geven wat er staat en waarom het er staat. De gemeente Nieuwkoop zou diteerst doen, maar heeft het uiteindelijk niet gedaan. Dus heeft de Culturele raad het zelf opgepakt en subsidie gevraagd aan de gemeente.’’

Op initiatief van het gemeentebestuur is dit een project geworden, waar veel mensen aan hebben bijgedragen. De Culturele raad benaderde het Techniekhuis, waar de leerlingen ervan de informatiebordjes hebben ontworpen en uitgevoerd. Deze leerlingen zijn vaak statushouders, die met hun actie hebben meegeholpen aan het behoud van een stuk lokale kunst- en cultuur. De bordjes zijn van roestvrijstaal, gegraveerd en zoveel mogelijk hufterproof.

Beeldenroute

Nu alle buitenbeelden hun eigen informatiebordje hebben, biedt dit ook mogelijkheden op het toeristische vlak; een beeldenroute. Post heeft daar inderdaad al over nagedacht. ,,Je kunt een rondgang maken langs die beelden. In het dorp Nieuwkoop kun je dat redelijk aflopen; daarvoor of daarna ga je met de auto naar Ter Aar en Zevenhoven/Liemeer om de andere beelden te bekijken.

Ook is de Culturele raad bezig met het opzetten van een fietsroute van in totaal 56 kilometer. Op papier bestaat deze fietsroute al en de folder wordt in overleg met de VVV gemaakt. Het is de bedoeling, dat mensen de route met hun mobiele telefoon kunnen volgen.

Het grote moment is gekomen: burgemeester Robbert-Jan van Duijn onthult het bordje op het beeld in Nieuwveen: ‘Wandelend figuur’, dat op het Teylersplein staat. Ook het informatiebordje van het kunstwerk ‘Village’ ziet het levenslicht. Het was een fijne gebeurtenis voor alle betrokkenen. Post geeft veel eer aan Jan Roos: ,,Hij is met pensioen, maar was techniekleraar op een school en werkt als vrijwilliger bij het Techniekhuis. We hebben vrijwel alle informatie over de beelden via internet achterhaald en zijn blij dat we een kleine bijdrage hebben kunnen leveren aan de culturele verrijking van de gemeente Nieuwkoop.’’