Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2021

Column

Complot

OEGSTGEEST – Er is een groot, nationaal complot gaande. Duistere krachten hebben zich verenigd tegen de onschuldige, enthousiaste en gedreven ontwikkelaars van het heilige waterstof.

Tot die conclusie zou u zomaar kunnen komen, waarde columnlezer, als u donderdagavond had geluisterd naar de gemeenteraadsvergadering. Niemand minder dan VVD-er Marcus Rolloos maakte tijdens het bespreken van de lokale Warmtevisie van zijn hart geen moordkuil. Het was duidelijk, dat het bij hem hoog zat.

Rolloos vermoedt namelijk waarschijnlijk, dat windmolen- en zonnepanelenfabrikanten samenwerken met kabelbedrijven als Liander. Zij kunnen veel geld verdienen met het plaatsen van windmolens en zonnepanelenvelden. En al die opgewekte energie moet natuurlijk geleverd worden via honderdduizenden kilometers aan nieuw aan te leggen kabels. En omdat te realiseren, moet er nu zo min mogelijk aandacht geschonken worden aan andere duurzame mogelijkheden om het gas te vervangen.

Het VVD-raadslid gaf aan, dat waterstof na 2030 een volwaardig alternatief is. Maar dat de jaren daar naar toe alles wordt gedaan om andere alternatieven erdoor te drukken. “Op een of andere manier moet en zal het gasnet eruit gefietst worden. Ik hoor ook in de raad hoor ik geen steun om dat tegen te houden. En dat zou juist een balans geven. Dat zou juist meer keuze geven. Op een of andere manier moet dat eruit gehaald worden. En dat moet voor 2030. Terwijl na 2030 weten wij is er genoeg waterstof beschikbaar waarschijnlijk. Maar we moeten juist voor 2030 dat gasnet eruit trekken of afsluiten, want anders komen mensen er achter na 2030 ‘Goh, dat waterstof is veel goedkoper'. En dat is wat hier gebeurt, meneer de voorzitter!’’ Raadslid Arne-Jan Vos (D66) kon zijn oren niet geloven en hij wierp de aantijgingen verre van zich: “Alsof we met z’n allen in een kwade conspiracy (samenzwering, JD) zitten om de hardwerkende burgers het gas af te pakken!’’

Het zou natuurlijk kunnen, dat Rolloos helemaal niet zo ver van de waarheid zit. Immers, iedere ondernemer drukt het liefst zijn concurrenten zo ver en zo snel mogelijk uit de markt. Maar dat is natuurlijk geen ‘conspiracy’ van de windmolen- en zonnepanelenlobby tegen de waterstofenthousiasten. Deze waterstofliefhebbers kunnen veel beter de hand in eigen boezem steken. Zij hebben namelijk de bal laten vallen, waar het ging om het lobbyen bij de Rijksoverheid en de provinciale overheden, om het waterstof als serieus alternatief op te nemen in de Regionale Energie Strategie (RES).

Het zou beter zijn, als waterstofontwikkelaars zo snel mogelijk en het liefst binnen twee jaar kunnen bewijzen, dat waterstof inderdaad een volwaardig alternatief is om als vervanger van de gasverwarming voor de huizen en bedrijven te kunnen functioneren. Dat levert namelijk een veel grotere bijdrage aan de Nederlandse samenleving en duurzaamheid dan een huilie huilie ‘zij doen het niet eerlijk’ verhaal.