Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2021

De Geesten verandert voorgoed

OEGSTGEEST – Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde vorige week in met de tweede versie van gebiedsvisie De Geesten. Wel zorgden de raadsleden ervoor, dat er nog een aantal wijzigingen in de plannen komen.

JOEP DERKSEN

Zo heeft de raad bepaald, dat de architectuur van nieuwe gebouwen of veranderde bestaande gebouwen ‘passend moeten zijn binnen de bestaande landgoed-omgeving en paviljoenstructuur’. Hiermee wordt voorkomen, dat nieuwe architectuur meer aansluit bij het Leiden Bio Science Park, dan bij het historische landgoed Endgeest.

De Leo Kannerschool kan met dit besluit uitkijken naar een nieuw onderkomen. Volgens wethouder Huizing staat nu niets meer in de weg voor een verhuizing van deze school naar de locatie van de voormalige Julianaschool langs de Endegeesterstraatweg. “”We kunnen met de Leo Kannerschool beginnen met de definitieve planvorming. En dat is de Leo Kannerschool en de 340 leerlingen heel veel waard.’’

Ook is er duidelijkheid voor het Ponycentrum Leeuwenhoek. De uitbaters hiervan hoeven geen energie meer te steken in een onderzoek om het ponycentrum te versterken met een ‘zorgcluster’. Ze kunnen dus hun eigen plannen trekken, waar het gaat om hun toekomst.

Daarnaast investeert de gemeente Oegstgeest geld in het opstellen van een ‘maquette’. Die maquette moet het huidige landgoed in beeld vastleggen, niet alleen voor wat betreft de aanwezige bouwmassa's, maar ook voor wat betreft hellandschap met de bijbehorende - vaak beeldbepalende - bomen.

Dat zijn dus allemaal aspecten, die de gemeenteraadsleden hebben toegevoegd aan de plannen rondom de gebiedsvisie De Geesten. Maar het gaat te ver om te stellen, dat de politici allemaal razend enthousiast waren. Het feit, dat zij nog een dag voor besluitvorming nieuwe informatie toegestuurd kregen, droeg niet bij aan het enthousiasme. Maar de pluspunten overheersen voor de raadsmeerderheid. Arne Jan Vos (D66): “Deze gebiedsvisie lost een aantal problemen op. Het regelt op korte termijn een plek waar leerlingen naar de Leo Kannerschool kunnen gaan. Het garandeert dat het kasteel behouden blijft. Dit is een mooi voorbeeld van een compromis, waar niemand echt gelukkig mee is. We moeten tempo maken naar Overgeest.’’

Karin Rosdorff (HVO) bleef ongelukkig: ,,We lijken vooral de projectontwikkelaar te willen pleasen.’’ Het liefst wilde ze, net als Eelke van den Ouweelen (Lokaal) nog wachten, met het nemen van een besluit. Maar die wens werd niet vervuld. Vos: “Ik wil niet meer vertragen; ik heb haast. Sommige mensen zijn alleen bezig met vertragen en verdachtmakingen. Ik ben daar klaar mee. Ik zou willen dat u daar eens mee ophield!’’  De Lokaal-voorman wierp tegen, dat de vertraging juist ontstond door het handelen van het college. Dit werd weer nadrukkelijk ontkend door Huizing. Uiteindelijk was deze discussie slechts een achterhoedegevecht. De projectontwikkelaar kan aan de slag en het landgoed zal voorgoed veranderen.