Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2021

Gebrek aan grond nekt agrariërs

Noordwijk – Jonge en startende agrariërs zitten met de handen in het haar. Het is voor hen praktisch onmogelijk om stukken grond te kopen om hun vak uit te oefenen.

Twee jonge ondernemers spraken donderdagavond in bij de gemeenteraadsvergadering. Sander Immansen houdt zich bezig met dahliaveredeling en is al jaren op zoek naar een stuk land. Maar eigenaren van stukken grond vragen soms bedragen die 100% hoger zijn dan de feitelijke waarde. Immansen: ,,Als er niets verandert, blijven alleen de grote agrariërs over en is er in de Bollenstreek geen toekomst voor de startende agrariër.’’

Ook kweker Ronald Straathof huurt al jaren een tuin en wil grond kopen. Dat lukt niet en volgens Straathof komt dat door het GOM-beleid. ,,Agrarisch onroerend goed wordt gesloopt en dan komen er burgerwoningen op. Waarom slopen als er ook vraag vanuit de agrarische kant is? Door sloop van kleine kasjes wordt het ons onmogelijk gemaakt om te starten.’’ Jaap Bond van de KAVB steunde het pleidooi van de ondernemers en wees op het belang van het handhaven op het illegaal gebruik van bollengrond met paardentuitjes en moestuintjes.