Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2021

Les in veilig hout stoken

Noordwijk – Het college van burgemeester en wethouders stelt liever geen subsidie in om houtstookkachels te laten vervangen.

De gemeenteraad had hierover een motie aangenomen, maar in een reactie geeft het college meerdere redenen aan, waarom die motie beter niet uitgevoerd kan worden. Volgens het college dragen deze kachels (waarvan er zo’n 2500 actief gebruikt worden in Noordwijk) ‘voor slechts een klein deel bij aan de totale uitstoot van fijnstof’. Het vervangen van die kachels in de hoop de luchtkwaliteit meetbaar te verbeteren is ‘niet realistisch’. 

Beter is volgens het college, als de gebruikers hun stookgedrag aanpassen. Dus geen nat hout te stoken, of barbecues te gebruiken die niet veel rook veroorzaken. Het gemeentebestuur gaat wel een publiekscampagne opzetten: ‘Hoe veilig hout te stoken’.