Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2021

Nieuwe warmtenet moet betrouwbaar en betaalbaar zijn

OEGSTGEEST – De gemeenteraad van Oegstgeest heeft nog geen vertrouwen in het restwarmtesysteem, dat WarmtelinQ+ in de Leidse regio wil aanleggen. Als vervanging voor het natuurlijke aardgas zou de Leidse regio afhankelijk moeten worden van de restwarmte van bedrijven in het Rotterdamse havengebied. Het is maar de vraag, of hiermee de kosten voor de huishoudens niet enorm omhoog schieten en ook is het onduidelijk of in de toekomst iedereen verzekerd is van een warm huis.

Het scepsis over WarmtelinQ+ droop er maandagavond tijdens het tweede deel van de gemeenteraadsvergadering vanaf. De politieke partijen D66, CDA, PrO, HvO en VVD waarschuwden het gemeentebestuur op haar tellen te passen en dienden hierover een amendement in. D66-raadslid Vos stelde onomwonden: ,,Voor die WarmtelinQ+ moet een verdomd goede businesscase komen. U als bestuur mag deze mogelijkheid onderzoeken, maar geen onomkeerbare besluiten nemen. We willen wel, dat die warmtenetten écht duurzaam gevoed worden. Het kan zijn, dat die pijp de komende jaren sneuvelt en niet haalbaar blijkt. We willen met dit amendement als raad in control blijven. Het gaat om haalbaarheid, betaalbaarheid, woonlastenneutraliteit en betrouwbaarheid.’’