Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2021

Vernieuwde Langebrug is klaar

,,We kunnen onze normale routes weer rijden’’

Oud Ade – Het dorpje Oud Ade is eindelijk weer zonder problemen te bereiken. Nadat er enkele jaren geleden was geconstateerd, dat de oude Langebrug leed aan betonrot werd de brug direct afgesloten. Hoewel er later toch nog beperkt verkeer overheen mocht rijden bleef het rijden over de Leidseweg een ware crime. Wie de pech had om het stoplicht net voor zijn neus op rood zag springen, kon gerust een kopje koffie pakken om de wachttijd goed door te komen.

Maar deze tijd ligt definitief achter ons. De aannemer Hegemans heeft een fonkelnieuwe Langebrug geplaatst, die voor de komende honderd jaar al het lichte en zware verkeer kan dragen, zo verzekert Wylan Callanan, uitvoerder van het project. ,,Ik hoop dat die brug mijn leven nog uitzingt!’’

Voor de cijferfetisjisten onder u: onder de brug staan 38 fundatieboorpalen, er is gebruik gemaakt van 330m3 aan betong, 150 meter stalen damwanden en 22 groutankers. De bouw van de nieuwe Langebrug heeft acht maanden geduurd. De vernieuwde Langebrug doet haar naam eer aan, want deze brug is ook wat langer geworden. Met die extra lengte kon Hegemans er ook voor zorgen, dat de benodigde waterberging gerealiseerd werd. Fijn voor alle weggebruikers is, dat de wegversmalling in de oude Langebrug er niet meer is in het nieuwe exemplaar; dat bevordert de doorstroming.

Callanan: ,,Voor deze betonnen brug hebben we de hele fundering opnieuw aangebracht, compleet met boorpalen, bewapening en beton. Het blijft een vaste brug; voor de bootjes in het water is de doorvaarthoogte van 2,50 meter.’’ De nieuwe Langebrug ziet er verder ongeveer hetzelfde uit als het oude exemplaar.

Na jarenlang bruggenellende, waarbij inwoners tijdens de afsluiting twintig minuten moesten omrijden om net aan de andere kant van de brug te moeten zijn, is het voor de Leidseweg nu afgelopen met de verkeersellende. De gemeenteraad heeft in totaal 2,1 miljoen euro gereserveerd om dit probleem op te lossen en uit de woorden van Callanan blijkt, dat er geen nieuwe financiële tegenvaller voor Kaag en Braassem komt: ,,We zijn niets raars tegengekomen tijdens de werkzaamheden.’’

Wethouder Yvonne Peters opende de Langebrug vrijdag 28 mei officieel. Ze gaf aan: ,,Wat ben ik blij en trots dat dit grote project nu bijna afgerond is. Het was een mooie samenwerking met aannemer Hegeman, met de gemeente Teylingen en met de dorpsraad. Maar bovenal bedank ik de inwoners voor de wijze waarop zij meegewerkt hebben aan dit project. Want werkzaamheden met deze impact zijn nooit prettig. Het is heel fijn om te zien, hoe daar mee omgegaan is. We kunnen weer onze normale routes rijden over een toekomstbestendige brug”.

Ruud en Helma Rotteveel waren ook aanwezig bij de brugopening: ,,We hebben er veel last van gehad. Een flink stuk omrijden via Rijpwetering. Daarom fietsen we veel. Het had wel wat sneller gekund, maar het was vechten over wie het ging betalen. En het weer zat ook niet mee. De brug ziet er mooi uit. Het is wat breder geworden, als het verkeer maar niet te hard gaat.’’