Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juli 2021

‘Houdt borstonderzoek tweejaarlijks’

Nieuwkoop – Het tweejaarlijkse borstonderzoek voor vrouwen wordt voortaan nog maar eens in de drie jaar uitgevoerd.

Deze maatregel van de staatssecretaris voor Volksgezondheid zint een aantal partijen in de gemeente Nieuwkoop helemaal niet. SBN-raadslid Bianca Verhage en VVD-er Donja Kooman-Hoogervorst pleiten de komende week om hier actie tegen te ondernemen.

,,Het gaat hier weliswaar om landelijk beleid, maar als gemeenteraad hebben wij ook verantwoordelijkheid op het terrein van volksgezondheid’’, aldus de beide raadsleden. Volgens hen leidt deze maatregel tot een verslechtering van de mogelijkheid om borstkanker te voorkomen. Ieder jaar maken namelijk ongeveer 1 miljoen 50-pluis vrouwen gebruik van de mogelijkheid om zich te laten controleren op kankerknobbeltjes.

VVD en SBN roepen het college op om er bij de staatssecretaris op aan te dringen, dat deze maatregel ingetrokken wordt. Zodat alle vrouwen boven de 50 de kans krijgen om zich iedere twee jaar te laten controleren op de mogelijke aanwezigheid van kankergezwellen. Wanneer de gemeenteraad dit voorstel aanneemt, worden alle gemeenteraden in Nederland ook opgeroepen zich aan te sluiten bij dit pleidooi.