Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2021

Miljoeneninvestering in Alliander

Noordwijk – De gemeente investeert als aandeelhouder 4.435.698 euro extra in Alliander N.V. Deze organisatie moet de komende decennia miljarden investeren in het moderniseren van het elektriciteitsnet voor windmolens en zonneparken.

Het gaat hierbij om een ‘reverse converteerbare hybride obligatielening’, wat betekent dat als er iets mis gaat met Alliander, Noordwijk niet vooraan kan staan om die 4,5 miljoen euro te claimen. Maar de kans, dat Alliander failliet zou gaan, is te verwaarlozen, zo kregen de commissieleden dinsdagavond te horen.

De gemeente moet het te investeren geld zelf ook lenen en de rentelasten voor Noordwijk stijgen hierdoor met zo’n 14.000 euro. Maar daar staat tegenover, dat Noordwijk wel ieder jaar dividend ontvangt van Alliander; in 2020 was dat 598.000 euro.