Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 december 2021

Kunst in de buitenlucht

MADE aan de Kade

ROELOFARENDSVEEN – Al tientallen jaren wordt de kunsttentoonstelling MADE aan de Kade georganiseerd. Ook dit jaar vindt het weer plaats, ondanks de corona-uitbraak. “Het is hartstikke tof, dat dit wel kan.”

JOEP DERKSEN

MADE aan de Kade wordt jaarlijks georganiseerd door WIJ Presenteert en ook dit keer nemen zo’n zestig kunstenaars deel aan dit evenement. Bijzonder is, dat alle kunstenaars afkomstig zijn, dan wel wonen of werken in een van de dorpen van Kaag en Braassem. Zo’n dertig jaar geleden werd de eerste editie van MADE aan de Kade opgezet door het toenmalige bedrijf WCA en deze traditie wordt al jaren voortgezet door WIJ Presenteert.

Tot vorig jaar werden alle kunstwerken binnen getoond; in een kerk of een schoolgebouw. In 2020 nam de organisatie voor het eerst een besluit om de expositie in de buitenlucht te houden. Dat gebeurde vanwege de toenmalige aangescherpte coronaregels pas een week van tevoren. Maar het evenement zelf werd een succes. Ook de afgelopen maanden hebben de organisatoren zich de vraag gesteld, of MADE aan de Kade binnen of buiten gehouden moet worden. De keuze viel, voor de zekerheid, voor een buiteneditie en daar is PR-vertegenwoordiger Alice Bakker nu blij mee.

Ze wijst: “Voor veel ramen, in de tuin of in de veranda van Café De Haven; overal is iets moois te zien. Het is een heerlijke en korte wandeling, die met een koffie to go en wat lekkers in de hand van Café De Haven een belevenis vol verwondering wordt.” Twee jaar geleden al werd het thema voor 2021 bedacht: ‘Pittig’. Toentertijd wist niemand, wat voor pittige tijden we allemaal nog zouden moeten doormaken. De inspiratie van de kunstenaars heeft er in ieder geval niet onder geleden.

Bakker heeft de meeste kunstwerken al kunnen bekijken: “Pittig kan pikant zijn, maar het onderwerp kan ook heel breed georiënteerd worden. Rood voert de boventoon in de werken: rood is een vurige kleur; mensen associëren het met pittig en pikant.” Ze heeft zin in het evenement: “We hopen dat MADE aan de Kade een lichtpuntje zal zijn, met de kerstdagen. Dat het licht brengt in de duisternis. Mensen die alleen zijn, kunnen een wandelingetje maken, tijdens het genieten van de kunst iemand tegenkomen en ermee een praatje hebben. MADE aan de Kade is niet alleen een evenement, waarvan kan worden genoten als onderbreking op al het eten; met dat lekkere stukje wandelen is het ook nog gezond voor je.”

Zullen in de toekomst alle edities van MADE aan de Kade buiten gehouden worden? Bakker: “Het bevalt ons wel. Het organiseren in de buitenlucht vergt wel meer voorwerk, maar tijdens de dagen zelf hoef je als organisatie nog weinig te doen. Ook is er geen suppoost nodig, die de boel in de gaten moet houden, als de kunstwerken in één gebouw te zien zijn. Als deze editie goed slaagt, zou het best kunnen zijn dat we MADE aan de Kade volgend jaar weer in de buitenlucht organiseren.”

MADE aan de Kade is gratis en te zien van vrijdag 24 tot en met donderdag 30 december. Het vindt plaats rondom de sluis in Roelofarendsveen. De kunst is te vinden aan de Noordkade, Witte Singel, eind Noordeinde en begin Zuideinde. Bij de deelnemende adressen hangt dagelijks van 10.30 tot 16.00 uur een kleurrijke wimpel uit. Er is geen vaste route, maar voor mensen die op de fiets komen, is het mogelijk om hun tweewieler te parkeren op het oude schoolplein aan Noordeinde 240.

Meer informatie: www.wijpresenteert.nl/made-2021-pittig-3.