Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 december 2021

Kunstzinnige kerstcadeaus bij De Kunstwinkel

Nieuwkoop – Voor de kerstcadeaus kun je natuurlijk naar de standaard winkels gaan, waar allerlei standaard massaproducten rij aan rij opgesteld staan. Maar als je een écht origineel cadeau wilt hebben, kun je ook in Nieuwkoop terecht. In De Kunstwinkel hebben dertig kunstenaars een selectie van hun werken gezet. Het zijn allemaal unieke kunstwerken, waarmee je jezelf als cadeaugever echt kunt onderscheiden.

De Kunstwinkel is een initiatief, dat is voortgekomen uit het project ‘Hart voor Kunst’. Oorspronkelijk was het pand aan de Dorpsstraat 103 een ‘pop-up shop’, die na enkele weken weer gesloten zou worden. Maar door het enthousiasme van het winkelend publiek en het succes van de almaar wisselende collecties is De Kunstwinkel een blijvertje geworden. Heel veel mensen die binnenkwamen zeiden: ‘Dit is net wat mist in Nieuwkoop. Waarom blijven jullie niet?!’

De deelnemende kunstenaars zitten bij toerbeurt in de winkel, dus als bezoeker kun je altijd een praatje houden met zo’n kunstenaar. Over wat de kunstenaar bezielt en de achterliggende gedachten achter haar of zijn werken. Met een beetje geluk tref je zelfs een sneldichter aan, die ter plekke een gedicht voor je kan declameren. Zo wordt het vinden van de beste kerstcadeau’s meer dan een dagje shoppen; bij De Kunstwinkel wordt het een winkelbeleving.

In de winkel zelf zie je veel fraaie werken; er is kunst in allerlei vormen en maten. Variërend van creatieve ansichtkaarten voor minder dan twee euro tot complete beeldhouwwerken. Ook kunnen de winkelbezoekers genieten van schilderijen, keramiek, poëzie, houtdraaiwerk en textielkunst.

Achter de Kunstwinkel ligt ook een hoger doel: De Kunstwinkel is hard op weg om een ontmoetingsplek te worden voor mensen, die kennis willen maken met verschillende kunstvormen. En wellicht worden ze gestimuleerd om zelf kunst te maken, al dan niet door het volgen van workshops en projecten. Kunst – of het nu gaat om het kopen of het zelf creëren – is namelijk bereikbaar voor iedereen.

Tot enkele jaren geleden werd kunst gezien als ‘elitair’. Maar wie wil er nou niet een prachtig en uniek beeldje, schilderij of ander kunstwerk dat de woonkamer opfleurt?! Waarbij je er zeker van bent, dat jij de enige op de wereld bent, die eigenaar is van dat kunstwerk. Kunstenaars dichter bij de mensen brengen, is ook een van de doelstellingen. Initiatiefnemer Soley Omarsdottir: “Er zijn ontzettend veel kunstenaars in de omgeving van Nieuwkoop. Wij willen hen wat meer mogelijkheden geven om zichzelf te presenteren. Kunstenaars hebben het dit jaar heel moeilijk gehad. Alles wat je hier ziet, is emotie.’’

Tot 23 december maken klanten van De Kunstwinkel kans op een gratis Kerstbox. Op een grote cadeautafel staan speciaal geselecteerde cadeau- en kunstartikelen. Bij iedere aankoop maak je kans op een mooie Kerstbox gevuld met cadeaus, geschonken door de lokale ondernemers van Nieuwkoop. Na iedere aankoop kun je een lot invullen en inleveren.

De Kunstwinkel is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur. Zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Op de zondagen met een expositie in het Reghthuys, is de kunstwinkel ook open van 13:00 tot 16:00 uur. W: www.dekunstwinkel.com.