Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 december 2021

Miljoenenstrop bij aankoop oude Julianaschool

OEGSTGEEST – Drie jaar geleden had de gemeente de kans om de oude Julianaschool te kopen voor 800.000 euro. Indertijd zag het gemeentebestuur af van deze kans. Donderdag besloten de raadsleden om dit oude pand alsnog aan te schaffen. Het prijskaartje nu?: 2,3 miljoen euro. Daarnaast legt de gemeente 730.000 euro neer om het naastgelegen parkeerterrein op te kopen.

Echt blij waren de raadsleden niet met deze prijsstijging, waardoor er bijna drie keer zoveel belastinggeld gaat naar een afgeschreven schoolpand. Vragen werden zelfs gesteld of de taxateur, die de waarde van het pand heeft bepaald, wel betrouwbaar genoeg was. Deze taxateur werkt namelijk ook voor het bedrijf, dat het schoolgebouw wil verkopen.

De partijen Lokaal, Hart voor Oegstgeest en Lijst Rolloos wilden hier het fijne van weten. HVO-fractievoorzitter Karin Rosdorff vond, dat het besluit om de betreffende taxateur in te schakelen ‘een schaduw werpt’ over deze verkoop. “We willen tegen elke prijs De Leo Kannerschool op die plek krijgen. Maar die prijs komt ons veel te hoog over. Door onze grote wens in het verleden om daar de Leo Kannerschool te vestigen, heeft dat onze onderhandelingspositie verslechterd.”

Zowel D66 als Lijst Rolloos voelden er wel wat voor om voortaan altijd twee taxaties uit te laten voeren voor aan te schaffen panden. Maar wethouder Huizing vond, dat het college niets verweten kan worden: “De procedure is volgens het boekje doorlopen. Dat boekje is door uzelf als raad geschreven. Daar staat in dat we altijd een taxatierapport door een extern deskundige moeten laten maken. Dit is een beëdigd taxateur. Als u van mening bent dat hij twee heren dient, dan zou hij zich niet aan zijn eed houden. Dat is een uitspraak die u hopelijk niet serieus meent.” En daarmee legde een ruime raadsmeerderheid zich neer bij het feit, dat de gemeente binnen drie jaar tijd er anderhalf miljoen euro bij in schiet.