Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 december 2021

Slachtoffers Tweede Wereldoorlog geëerd

OEGSTGEEST – De achttien slachtoffers van het holocaust-regime zijn geëerd door de gemeente Oegstgeest.

Burgemeester Emile Jaensch liet weten, dat de gemeente achttien namen heeft geadopteerd van het Nationaal Holocaust Namenmonument. Hij toonde donderdagavond de geprinte certificaten. Hiermee voert het college een nadrukkelijke wens uit van de gemeenteraad.

De holocaust, die ruim 102.000 slachtoffers uit Nederland heeft gekost, wordt herinnerd met het Nationaal Holocaust Namenmonument. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden achttien Joodse inwoners uit Oegstgeest weggevoerd, waarna ze afgevoerd werden naar de concentratiekampen en stierven.

Enkele maanden geleden riepen de raadsleden het college unaniem op, om de namen van deze achttien mensen te adopteren voor een bedrag van 2.500 euro. “Opdat wij niet vergeten”, stelde PrO-raadslid Van Driel indertijd. Jaensch noemde de namen van twee van de slachtoffers. “De jongste persoon was Dina Pinto (18) en de oudste persoon Salomon Blok (89).”

De certificaten zijn in negentienvoud gekopieerd, zodat alle raadsleden kunnen zien om wie het gaat. VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren complimenteerde: “Het is goed om onze inwoners op deze manier te eren.” Hierop kondigde Jaensch aan, dat het Comité Herdenken en vieren zich gaat inzetten voor het plaatsen van Stolpersteinen. Deze ‘struikelstenen’ worden geplaatst in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen, die door de nazi’s werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven.