Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 april 2022

MUP-kastjes voor gratis menstruatieproducten


VOORHOUT – Iedere maand heeft vrijwel elke vrouw tussen de (ongeveer) 11 en 55 jaar behoefte aan tampons en maandverband. Maar wie moeite heeft om de financiële touwtjes aaneen te knopen, gaat nogal eens over op ‘alternatieven’: toiletpapier of washandjes. Dankzij de stichting De Roze Hulp hoeft dat niet meer. Overal in deze regio komen MUP-kastjes te staan; Menstruatie Uitgifte Punten.

Initiatiefneemster Leanne Noordover onthulde het eerste MUP-kastje in Voorhout. Dit staat bij het huis aan de Hyacinth 35. Ook kunnen vrouwen en meisjes voor gratis maandverband en tampons terecht bij MUP-kastjes die staan bij de Kringloopwinkel Herenstraat 63 en het CJG Consultatiebureau. In heel Teylingen staan inmiddels zeven MUP kastjes en binnenkort zijn er in de hele Bollenstreek maar liefst zeventien van deze Menstruatie Uitgifte Punten.

Noordover: “We willen dat iedereen veilig en zo anoniem mogelijk aan hun producten kan komen. Dan maakt het niet uit waar je vandaan komt, hoe je bent of wie je bent. Maar dat je gewoon altijd de mogelijkheid hebt om hygieneproducten te bemachtigen.”

Alle MUP-kastjes in Teylingen zijn gesponsord door de Rotary Club Voorhout. Voorzitter Rob van de Velde laat weten: “Het initiatief van de Menstruatie Uitgifte Punten past heel goed bij het nieuwe focusgebied van de Rotary: ‘Empowering girls’ (meisjes in hun eigen kracht zetten, red.). Ik hoop dat op veel meer plaatsen deze MUP kasten geplaatst worden.”

Simone Pont zet graag een MUP-kastje naast haar huis: “Ik maak van dichtbij mee, wat schulden en armoede met je kunnen doen. Ik ben zeventien jaar jongerenwerker geweest en ik denk dat dit een mooi initiatief is, waar ik graag een steentje aan bij wil dragen.”

Wie het initiatief van de MUP-kastjes wil steunen, kan zelf ook maandverband en tampons in een van de kastjes leggen. Noordover: “Mensen mogen altijd doneren, iets langsbrengen of in het kastje zetten. Maar wel graag schoon, dicht en netjes!” Voor meer informatie: www.derozehulp.nl.