Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 april 2022

Sneeuwplezier en ongemakken

 

REGIO – Helemaal uniek was het niet; de sneeuwval op vrijdag 1 april. Het gebeurde eerder, dat zo laat in het jaar Koning Winter nog een laatste ademstoot uitblies, zoals op 18 april 1978; ook toen lag er een sneeuwlaag over de velden en op de daken. Maar ook de sneeuw in april vorig jaar ligt veel mensen nog vers in het geheugen. Weermannen- en vrouwen haastten zich te melden, dat het verhaal van de opwarming van de aarde met deze koudegolven écht niet ontkracht wordt.

Maar de voorspelde en inderdaad gevallen sneeuw zorgde ook dit keer weer voor veel sneeuwpret, prachtige plaatjes op sociale media en hier en daar ook enkele ongemakken. Zoals de bekende takelaar Dennis Knetsch; hij reed onder een matrixbord door. Tegelijkertijd viel sneeuw van dat matrixbord op zijn wagen en het leidde tot een kapotte voorruit.

Op de A4, tussen Hoogmade en Hoofddorp-Zuid was er een ongeluk op de weg en dat leidde tot een file van 13 kilometer en meer dan een half uur vertraging. Helaas veroorzaakte het winterse weer ook persoonlijk verdriet. De afgegeven ‘Code Geel’ kon niet voorkomen dat er een dodelijk slachtoffer te betreuren was. Het gebeurde op een viaduct vlakbij voetbalstadion De Kuip in Rotterdam. Drie auto’s raakten daar betrokken bij een ongeluk. Hierbij kwam een 22-jarige man uit Cappelle aan den IJssel te overlijden. Daarnaast raakte een 21-jarige man uit die woonplaats gewond, net als een 20-jarige jongeman uit Alphen aan den Rijn.

Verkeersdrukte

Toch viel het qua verkeersdrukte over het algemeen mee. Normaal is het op de wegen al rustig op de vrijdagen, maar nu was het nog stiller. In de ochtend was er ‘slechts’ 50 km file. Dit komt ook, omdat Rijkswaterstaat al sinds de avond ervoor ruim zes miljoen kilo zout heeft gestrooid en de hele nacht met 577 strooiwagens en 630 sneeuwschuivers bezig is geweest om de snelwegen schoon te houden. Ter vergelijking; op donderdagochtend 31 maart stond er in Nederland ruim 800 kilometer file.

Maar naast de ongemakken was er natuurlijk heel veel lol te beleven met de sneeuwlaag van drie tot vijf centimeter. Al gauw verschenen de auto’s met de datum van 1 april op de voorruit. Duizenden kinderen konden hun lol op met het maken van sneeuwpoppen, sleetjerijden en het gooien van sneeuwballen. Hier en daar waren er zelfs vermetele skiërs en snowboarders te zien.

Met al die pret werd het nieuws gedomineerd door de winterse foto’s en verhalen. Zelfs het bericht, dat de inflatie was opgelopen tot een recordhoogte van 11,9%(!) raakte ondergesneeuwd. Positief nieuws was er ook te melden. Na 31 jaar is de Nederlandse regering eindelijk haar belofte nagekomen. In 1991 werd het ‘Kwartje van Kok’ geïntroduceerd; een ‘tijdelijke’ verhoging van de benzineprijs met 25 Nederlandse guldencent per liter. Toenmalig minister van Financiën Wim Kok beloofde, dat dit geen permanente maatregel zou zijn. Er was een oorlog in Oekraïne voor nodig, maar op 1 april 2022 was het eindelijk zo ver. Door een accijnsverlaging van 21 procent gingen de benzineprijzen met zo’n 17 cent omlaag.

Aan het eind van de vrijdagochtend was alle sneeuwpret echter helaas al weer voorbij. En konden we ons weer richten op de alledaagse uitdagingen. Nu dus maar hopen, dat de benzineprijzen op 1 januari niet weer fors omhoog gaan door nieuwe accijnzen!