Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 mei 2022

Kijk in de Wijk

KAAG EN BRAASSEM – Ooit was Roelofarendsveen een dorpje, waar iedereen elkaar kende. Die tijd ligt al lang achter ons; hele wijken zijn uit de grond gestampt en het dorp, dat ooit toebehoorde aan de ‘echte Veenders’ is verrijkt met duizenden nieuwe inwoners. De organisatie WIJ Presenteert heeft het initiatief genomen om de mensen met elkaar kennis te laten maken, onder het genot van speciale optredens van muziek, cabaret en spoken word. Met ‘Kijk in de Wijk’ komt een stukje ‘nabuurschap’ weer terug, zo wordt gehoopt.

Dimmy Olijerhoek is medeorganisator van Kijk in de Wijk, samen met Rob de Jeu en Jolande van der Meer. Dit evenement, dat op zondag 29 mei plaatsvindt, is geïnspireerd door andere evenementen, waar mensen bij elkaar komen. Zoals ‘Tussen de schuifdeuren’, ‘Venetië’ en ‘Festival in de wei’. “We zijn een creatieve groep”, lacht Olijerhoek.

Ze informeert over de achterliggende gedachte van ‘Kijk in de Wijk’; “Het gaat ons om het verbinden. We hebben vooral in Roelofarendsveen door de nieuwe wijken heel veel nieuwe inwoners, waaronder Syrische mensen. We wilden iets organiseren, zodat we allemaal bij elkaar kunnen komen, maar ook bij elkaar in huis komen. Er is ook een activiteit bij een Syrisch gezin; hierdoor kun je culturen uitwisselen.”

Olijerhoek vervolgt: “Roelofarendsveen was een dorp, waar iedereen elkaar kent. Dat is voorbij. Er komen zoveel nieuwe mensen. We vinden het belangrijk om de mensen te betrekken, met wat we allemaal doen in het dorp. Het mooie van dit evenement is, dat je een kijkje in de huizen kunt nemen. We hebben expres huizen uitgezocht in de nieuwe wijken, zoals in de wijk De Oevers. Dat zijn wijken waar andere inwoners misschien nog niet geweest zijn. Met Kijk in de Wijk kunnen ze een beetje kennis maken met elkaar.”

Voor ‘Kijk in de Wijk’ zijn 360 kaarten in de verkoop, waarvan al 2/3de is verkocht. Voor 15 euro kun je genieten van drie optredens en op de site www.wijpresenteert.nl kun je uitzoeken welke artiesten je wilt zien en je kaartjes aanschaffen. Genieten kun je in ieder geval van Eckhardt and the House (Rik Elstgeest uit Roelofarendsveen zit hierin); dat vindt plaats in de Poco Más (de voormalige Alkeburcht). Hier worden op 29 mei de instructies opgehaald en kan ‘Kijk in de Wijk’ voor alle deelnemers écht beginnen.

Tussen de optredens door fiets je van de ene naar de andere locatie. Elke groep bestaat uit twintig mensen en pas op de dag zelf hoor je naar welke locaties je gaat. Dat kan zijn in een woonhuis of in een kas. Olijerhoek: “Mensen kiezen de artiesten, maar weten pas op de dag zelf waar ze terecht komen.”

Een aantal van de 18 acts zijn al uitverkocht, maar er zijn mogelijkheden om leuke en talentvolle artiesten te zien. Zoals Meral Polat Trio (bekend van de Luizenmoeder); ze zingen in het Turks en Koerdisch. Ook kun je genieten van Jasper van der Veen, de winnaar van het Leidsch Cabaretfestival van 2019. Of wat dacht je van Pip Alblas; een jonge singer-songwriter. Met haar akoestische gitaar zingt ze allerlei covers en ze is bekend van de live shows van de Voice of Holland. Ook de tweelingzusjes Wanwan en Sisi uit Roelofarendsveen tonen hun kwaliteiten met prachtige harpmuziek. Heel bijzonder is, dat ze beiden een gehoorbeperking hebben en het publiek muzikaal kunnen betoveren.

Olijerhoek: “Ik hoop ook, dat er een verbinding ontstaat wanneer mensen met allemaal onbekenden op pad zijn. Bij elk optreden krijgen de deelnemers een drankje of een hapje. Op de ene locatie is dat misschien een blokje kaas en worst en bij anderen zijn dat meer exotische maaltijden. Iedere gastlocatie mag het evenement naar zijn eigen believen organiseren.”

De resterende kaarten zijn te koop via www.wijpresenteert.nl. Wanneer is ‘Kijk in de Wijk’ een succes? Olijerhoek: “Het is het belangrijkste als iedereen het naar de zin heeft, maar we willen ook dat het uitverkocht is. We gaan er van uit dat de volgende editie in 2024 plaatsvindt.”