Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 november 2022

Kijken, kopen, springen en genieten

Jaarmarkt trekt tienduizenden bezoekers

Kraampjes, allemaal kraampjes op de jaarmarkt, die woensdag 21 september zeer succesvol verliep. Zowel de verkopers als het publiek hadden er zin in. “Harde worsten hebben ze hier ook”, giechelen twee dames op middelbare leeftijd met elkaar.

Jarenlang waren we het niet meer gewend, maar deze dag schoven tienduizenden bezoekers schouder aan schouder naast en langs elkaar. Om te proeven van fudge lekkernijen of even flink in te slaan met riemen, schoenen, tassen, speelgoed of flink te graaien bij een van de snoepgoedkramen. De jaarmarkt begon om 09:00 uur in het Burgemeester Visserpark, met de traditionele kleedjesmarkt. Daar konden de bezoekers ook genieten van een mountainbike demonstratie van Nederlands Kampioen Patrick Smit. Veel kinderen gingen helemaal los bij de reuzestormbaan uitten zich creatief bij kinderworkshops knutselen, schminken en glitters. Die ochtend gingen veel inwoners op het Thorbeckeplein al met de voetjes van de vloer voor het evenement ‘Heel Alphen danst’. De Escape Caravan, waarbij je uit een sleurhut moest proberen te ontsnappen, was ook bijzonder in trek.

Moeder Alie en zoon Jos komen uit Gouda en waren speciaal naar Alphen gekomen om de Jaarmarkt mee te maken. Jos: “We genieten er zeker van. Zo dadelijk gaan we nog een rondje maken en naar de muziek luisteren.” Bijna twaalf uur lang was er namelijk muziek te horen en waren er optredens op het hoofdpodium op het Rijnplein. De seniore zeemanszangers ‘Kreunende Sluisdeuren’ beten het spits af. De jongste jeugd verzamelde zich voor een ‘meet en greet’ met niemand minder dan Assepoester en genoot intens van de Goocheme Goochelshow. In de avond werd het helemaal gezellig, met optredens van onder meer de Havenzangers 2.0 en John de Bever.

Het was welhaast onmogelijk om iemand te spreken, die niet genoot. Het weer was goed en wie geluk had, kon een tafeltje op een terrasje pakken. Lonneke Wesseling zit aan zo’n tafeltje. “Het is heel leuk om mensen te kijken. Het is zo’n tijd dat dit kon. Mensen hebben dit gemist.” U ook? “Nou, niet echt.” Niet stoer doen he. “OK, ik heb het ook een beetje gemist.”

Bij een kraam van De Koning Makelaars kunnen mensen raden hoeveel een villawoning in Wassenaar moet kosten. De kinderen gaan daar los op het oud-Nederlandse sjoelbakspel. Iedere deelnemer wint een prijs: een beker vol met snoepheerlijkheden. “We hebben driehonderd van deze prijsjes klaarstaan en ze gaan allemaal op!”, lacht Nancy Bakker. “Het is gezellig vandaag. Terwijl de kinderen aan het sjoelen zijn, kunnen we de ouders aanspreken.” Verwacht je dat de huizenmarkt volgend jaar in elkaar stort? “Nee. Je ziet de verandering, maar we verkopen nog steeds woningen boven de vraagprijs. Je ziet niet meer dat veertig mensen zich verdringen voor een woning, maar we gaan terug naar normaal.”

Deze dag liepen er tussen het publiek ook een aantal ‘vreemde vogels’. Een ervan was Sandro van der Stelt verkleed als een arend, om het American Footballteam de Alphen Eagles te promoten. Jeroen Luiten voert namens het team het woord: “We proberen wat leden te werven, zodat we een team op kunnen bouwen en terug kunnen komen, waar we geweest zijn in de historie. Vroeger hebben we Europees gespeeld. We hopen mee te doen in de competitie. Nu hebben we tien mensen en we hebben zo’n veertig jongens nodig vanaf 17 jaar en ouder.”  Van der Stelt vult aan: “Er is veel meer, dan de sport zelf. Het gaat ook om het teamverband en zorgen dat iedereen zich lekker in zijn vel voelt en samen gaan sporten. We hebben nu meerdere rookies, nieuwkomers. Mensen kunnen iedere dinsdag komen kijken op onze training.”

Lia Groot woont in Alphen en geniet: “Ik ben helemaal blij dat het weer jaarmarkt is. Helemaal toppie. Ik heb de gezelligheid en de terrasjes gemist. Dat je elkaar weer kunt zien en met elkaar kunt kletsen. Ik heb mijn zes kleinkinderen meegenomen.” Haar oudste kleinzoon, Michel (10), is druk bezig met koprollen te tonen, hangend aan een groot elastiek waarbij hij kan springen op een trampoline. “Vorig jaar kon ik geen salto’s maken, omdat er te weinig elastiek was. Dit is veel leuker.” Wat wil je nog meer zien op de jaarmarkt? “De Mediamarkt!”