Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2022

Klein nieuws uit Nieuwkoop

Er gebeurt van alles in de gemeente Nieuwkoop, maar niet alles haalt de krantenkoppen. Toch is het fijn om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe ontwikkelingen bij u in de buurt.

In de Klinkhamer in Nieuwkoop komt een nieuwe speelplek, waar kinderen kunnen genieten van een glijbaan, vogelnestschommel, veerwip en een duikelrek. De jongste jeugd in de Zeelt kan uitkijken naar twee glijbanen, een dubbele schommel en (ook) een duikelrek. De kinderen uit de wijken hebben deze speeltoestellen zelf gekozen.

Begraafplaats

Het gemeentebestuur maakt bekend dat een aantal graven op de algemene begraafplaats aan het Reghthuysplein in Nieuwkoop worden geruimd. Op deze graven gold een grafrust van minimaal tien jaar en die termijn is voorbij. De graven worden verwijderd, zodat er ruimte komt voor nieuwe graven. De stoffelijke resten van de oude graven komen in een verzamelgraf te liggen. Het betreft de graven met de nummers 801 tot en met 813, van mensen die tussen 2006 en 2010 zijn overleden. Belanghebbenden kunnen hierover nog contact opnemen met de gemeente Nieuwkoop. Het ruimen van de graven gebeurt in maart 2023. Hierbij wordt de handleiding ‘Opgraven en ruimen’ gevolgd van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, zodat een respectvolle ruiming gerealiseerd wordt. Nabestaanden mogen de gedenktekens houden en krijgen de mogelijkheid om deze op te halen.

Geld besparen om het huis op te warmen? Houdt hierbij wel de eigen veiligheid in de gaten. Zo laat het gemeentebestuur weten, dat het maken van een terracotta bloempotkachel niet goedkoper én onveiliger is. Zo’n bloempotkachel maak je door meerdere waxinelichtjes onder een omgekeerde terracottabloempot te plaatsen. De kosten van al die waxinelichtjes zijn hoger, dan dat een gemiddeld huishouden aan gas verstookt. Bovendien verwarmd één bloempotkachel niet een hele kamer, zoals een radiator wel doet.

Daarnaast zijn er mensen, die zo’n constructie plaatsen op een tafelkleedje; met brandend en druipend kaarsvet is dat in verband met brandgevaar geen goed idee. Ook wijst de gemeente erop, dat er in veel waxinelichtjes petroleum zit. ‘Dat kan de lucht vervuilen met fijnstof en koolmonoxide’.

Maar hoe moet je jezelf dan wel warm houden in de aankomende wintermaanden, zonder dat je een tweede hypotheek hoeft af te sluiten? Draag een extra trui, sjaal, handschoenen, wollen sokken, een dekentje of leg een warme kruik in uw bank, waarop u natuurlijk al met een deken over u heen ligt. Plaats radiatorfolie of zilverpapier aan de achterkant van een radiator; hierdoor wordt de warmtestraling gereflecteerd en hoef je niet nodeloos de buitenmuren op te warmen.

Zware gordijnen kunt u ophangen bij de ramen, die u ’s avonds kunt sluiten om de warmte binnen te houden. Zorg ervoor dat die gordijnen niet de verwarming bedekken; anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam. Wanneer je de voordeur opent;  doe die dan zo snel mogelijk dicht. Houd hierbij een oude wijsheid in gedachten: “Doe dicht die deur; we stoken niet voor de buurt!”

Net voordat een rechter het de bouwsector nóg moeilijker maakte, waar het gaat om de stikstofregels, kon wethouder Ines de Ridder vorige week de bouw van zestien startersappartementen aan de Grendel in Nieuwkoop officieel van start laten gaan. Deze woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor Nieuwkoopse jongeren en worden in het eerste halfjaar van 2023 opgeleverd.