Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 april 2006

Warmonders zetten passie voor boten om in nieuw ontwerp

In China gemaakte “Launch” moet Long Island succes brengen

Gert-Jan van Leest en Onno Laarhoven leerden elkaar kennen bij een zeilevenement. Onder het genot van een biertje spraken ze over hun passie voor boten en ze kwamen op het idee om gezamenlijk een totaal nieuw type motorboot te ontwerpen. Samen zetten ze in 2004 het bedrijf Long Island op. Gert-Jan is de expert op het gebied van scheepsbouw en Onno is de PR-man. Het eerste produkt van hun samenwerking, de Launch 33 Sportsman, is onlangs door Tim en Tom Coronel, bekende Nederlandse autocoureurs, te water geladen.

door Joep Derksen

“We maken boten van hoge kwaliteit en voor een acceptabele prijs”, zo vertelt Onno. “Al het hout is handgezaagd en met de hand gelegd. We maken gebruik van massief teakhout. De 33 Sportsman en de 33 Runabout zijn geen sloepen, maar we noemen ze: Launch. Het getal 33 staat voor 33 voet: deze boten zijn dus 10 meter lang. Ze zijn gebouwd om zowel snel te varen op ruim water als langzaam in de binnenwateren. De Launch haalt 65 km per uur. Helemaal niet slecht dus.”

Handen en voeten
Gert-Jan en Onno hebben een Noors bedrijf opdracht gegeven om hun boten in China te bouwen. Gert-Jan is zelf 7 keer naar Sjanghai gereisd om de boten tot in het laatste detail goed gebouwd te krijgen. Gert-Jan: “Je kunt een boot tekenen, maar uiteindelijk zit de wijze waarop je wil dat een boot er uit ziet alleen maar in je hoofd. Die ideeën moet je met de bouwers zelf bespreken. En met die Chinezen ging dat spreken vooral met handen en voeten! Maar het resultaat is er: de details van onze boten bepalen de uitstraling en het gevoel voor kwaliteit.”

Een aantal is al verkocht en deze boten varen nu in Australië, Noorwegen en Nederland. Onno en Gert-Jan zijn heel realistisch over de toekomst. Samen met hun zeven medewerkers willen ze vanuit hun bedrijf aan de Veerpolder 45 in Warmond eerst een solide basis bouwen voor de verkoop in Nederland. De Launch is bedoeld voor de ervaren watersporter die kwaliteit waardeert: de combinatie van goede vaareigenschappen, veel meer ruimte en een super afwerking. De Launch heeft een rompvorm die haar oorsprong heeft in kreeftvissersboten aan de Amerikaanse Oostkust, maar veel sierlijker ontworpen is.

Plannen
Gert-Jan en Onno willen doorgaan op de door hen ingezette lijn en ze zullen meer boten op basis van deze vorm ontwikkelen. In 2007 zal een kleinere Launch van 27 voet op de markt komen. Voor dit jaar zal het zo zijn dat de export actief zal worden opgepakt zodra een dozijn Long Island boten op de Nederlandse wateren vaart.

De Launch 33 Sportsman is voor alle Teylingers te bezichtigen tijdens de Warmond Boot Show op 27 mei aanstaande. Deze show is een gezamenlijk initiatief van alle Warmondse scheepsbouwers. Voor meer informatie over Long Island kan men de website bekijken:
www.longisland.nl.