Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 mei 2006

Wethouder huldigt Wereldkampioenen

Dit jaar werd het Wereldkampioenschap Batontwirling en Majorettegroups gehouden in Eindhoven. In totaal deden twintig landen mee. De Majorettes van St. Cecilia Voorhout zijn op 15 april Wereldkampioen geworden in de B-Groep en de D-Groep! Daarnaast behaalde het Pompon team een eervolle tweede plaats. De B-groep deed mee in de klasse junior accessories corps en de D-groep in de klasse senior parade corps. Wethouder Wim Hollart zette de 27 majorettes afgelopen woensdag in de bloemen.

door Joep Derksen

Meer dan 100 mensen waren naar het gemeentehuis van Voorhout gekomen om de Majorettes te huldigen. Trotse grootouders, vaders, moeders en vrienden kwamen hun 'meissies' toejuichen. En hier en daar werd een traantje van geluk weggepinkt.

Voorafgaand aan de huldiging van de wereldkampioenen hield de wethouder een gloedvol betoog. “Twirlen is echt topsport: de leden van de WK-ploeg trainen wel 20 tot 25 uur per week. De trainsters Simone Soussani-Hoek en Caroline Hoek hebben de hele show in een modern jasje gestoken met een eigentijdse choreografie. De wedstrijdpakken die de majorettes droegen zijn handgenaaid door de moeders van de meisjes. De majorettes brachten hun show met enorme power en uitstraling en hun droom is werkelijkheid geworden: Teylingen heeft 27 wereldkampioenen!” De Voorzitter van de Stichting Majorette Voorhout voegde hier aan toe: “Een beter visitekaartje voor de gemeente Teylingen en dan met name de woonkern Voorhout kunnen we ons niet wensen.”

"Het geheim van de eerste plaats op het WK was", zo vertelde Simone Soussani-Hoek, "dat St. Cecilia een modernere uitvoering tentoonspreidde, met eigentijdse muziek en moderne pakken. Daarnaast lette de jury er heel erg op dat de regels gevolgd werden door de deelnemers. De majorettes mochten niet achteruit lopen, moesten bepaalde figuren vormen en binnen de lijnen blijven. De show van St. Cecilia was verfrissend om te zien vergeleken met de wat traditionelere stijlen van de Oost Europese deelnemers."

En inderdaad: op de DVD die getoond werd lieten de majorettes een breed scala aan figuren gezien, gecombineerd met dieper liggende betekenissen. Zo werd de Berlijnse muur uitgebeeld, symbolisch racisme overwonnen en werden het woord “Freedom” en het Vredesteken aan het publiek getoond. De junioren hadden een show met allerlei attributen en de oudere meisjes hadden als thema “Levend speelgoed”. De uitvoeringen werden begeleid door allerlei soorten muziek: “O Fortuna” van Carl Orff, een upbeat tempo van het Wilhelmus, maar ook “Barbiegirl”. De kleding was prachtig, de grime fantastisch en de uitvoering excellent!

De huldiging werd afgesloten met een lied dat verheven is tot clublied van St. Cecilia. Het publiek en de majorettes zongen tegen elkaar: “sta op als je voor Holland bent” op het refrein van “’t is stil aan de overkant”. Alle wereldkampioenen kregen een DVD met daarop hun prestaties en van de gemeente 27 rode rozen. Enkele vrijwilligers, de trainers en bondscoach Angelique Hees werden nog eens extra in de bloemen gezet.