Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2006

Nieuw Ondernemersfonds moet 'free rider' tegengaan

Lisse – Op dit moment zijn veel ondernemers lid van een organisatie als Alverha, maar VVD-wethouder Bas Brekelmans ergert zich aan de 50% van Lissese bedrijven die niet bij een ondernemersvereniging zijn aangesloten, de zogeheten free riders. Dit zijn bedrijven die niet meebetalen aan de voorzieningen zoals verlichting en groenonderhoud, maar er wel van genieten. Daarom wil Brekelmans een Ondernemersfonds oprichten dat ervoor zorgt dat alle bedrijven in Lisse bijdragen aan de ontwikkeling van dit dorp ter promotie van het toerisme.
In welke vorm de wethouder deze verplichte deelname wil gieten is nog niet geheel duidelijk. ‘Het meest makkelijke zou zijn een verplichte OZB-verhoging van alle niet-woningen ter hoogte van 5%, waarvan de inkomsten direct doorgesluisd worden naar het ondernemersfonds. Helaas is dit niet mogelijk in verband met wettelijke regels.’ Volgens de wethouder zijn de ondernemers enthousiast over deze vorm van belasting, want zo moeten de free riders ook meebetalen en zal de individuele bijdrage uiteindelijk lager zijn dan men nu betaald. Hij bekijkt nu andere alternatieven, zoals belasting op reclame-uitingen of precariorechten. Deze mogelijkheden hebben echter allerlei ongewenste neveneffecten en hebben dus zeker niet Brekelmans’ voorkeur.