Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2006

Schoentjes zetten in Warmond

Warmond – Duizenden kinderhartjes klopten sneller het afgelopen weekend, want eindelijk was het zover: Sinterklaas is weer in het land! Voor Teylingen had Warmond de eer, want de goedheiligman kwam op zaterdagmiddag als eerste met de boot in de gemeentehaven aan.
Honderden kinderen, waarvan er veel verkleed waren als zwarte piet of Sinterklaas, stonden voor hun ouders reikhalzend uit te kijken wanneer de boot eraan zou komen. Al een uur voor de aankomst van de kindervriend schalde de sinterklaasmuziek over de haven.

Sterre (6 jaar) had een zwarte piet-kostuum aan. Ze heeft net leren schrijven en haar eigen verlanglijstje opgesteld. Het liefste zou ze van de Sint een radiocassetterecorder of een Diddleknuffel willen hebben, zo vertelde ze. Stan, ook 6 jaar, begeleidde zijn broertje Cas (2): ‘Ik kom hier elk jaar om de Sint te verwelkomen. Ik hoop dat ik dit jaar een Pokemon gameboyspelletje krijg’, vertelde hij terwijl hij met twinkelende kinderoogjes keek of de stoomboot er al aan kwam. De liefste wens van Mirthe (6) was een ‘Little pet shop’ en Thijmen (4) hoopte een mooie roboraptor te krijgen. ‘Maar het allerliefste’, zei Thijmen zacht, ‘wil ik graag bij Sinterklaas op schoot.’

En eindelijk was het zover: de boot met de Sint en zijn pieten kwam eraan! Onder de muziek van ‘Oh kom er eens kijken’ begonnen de kinderen druk te zwaaien en ze hielden niet op. Burgemeester Sander Schelberg was samen met zijn vrouw en kinderen gekomen om de Sint te verwelkomen. Terwijl hij van de boot stapte, hield de Sint zijn mijter stevig op zijn hoofd gedrukt: ‘Het is mijn nieuwe mijter, dus ik wil hem niet door de wind in het water laten waaien’, waren de eerste woorden van de goede man tegen de burgemeester. En vervolgens aan alle kinderen: ‘Jongens en meisjes uit Warmond, wat ben ik blij jullie hier te kunnen zien. En bedenk: ik kom gewoon in Warmond aan en niet in Teylingen. Zeg maar tegen jullie ouders dat je vanaf nu de schoen mag zetten!’

Het allereerste cadeau dat de Sint weggaf, was aan burgemeester Schelberg zelf. ‘Maar u mag het niet alleen opeten hoor’, waarschuwde de goedheiligman, ‘u moet het delen met de gemeenteraad en de wethouders!’

De pieten liepen voor de sint uit naar de kinderschare en werden begroet door een luid ‘Piiieeet!’ van de kids, die allemaal hoopten een handvol pepernoten te krijgen. Voor Sterre was het de dag van haar leven, want zij werd door de Sint zelf gevraagd om de staf vast te houden! Dat was een taak waar zij zich vol trots aan wijdde. Een andere jeugdige, Koen, mocht de zak van zwarte piet vasthouden en hij keek snel even om te weten wat er in de zak zat. Het geheim is ontrafeld: pepernoten en tekeningen van kinderen voor de Sint.

Na zo veel mogelijk kinderen een handje te hebben geschud, stapte de Sint op een koets en maakte, begeleid door St. Cecilia, een rondrit door het dorp. Ook bezocht hij speciaal de Mariënhaven en Liduina waar hij net als ieder jaar een warm ontvangst kreeg.