Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 december 2006

Kindercentrum De Speelbrug viert 10-jarig bestaan

Voorhout – Kindercentrum De Speelbrug bestaat 4 januari aanstaande 10 jaar en dat wordt groots gevierd in De Tulp. Alle mensen die nu van de diensten van De Speelbrug gebruik maken zijn uitgenodigd. Oprichter Ludi van Zanten wordt “toch een beetje zenuwachtig” als ze denkt aan wat een feest dat moet gaan worden.

door Joep Derksen

Ludi vertelt: “Op zaterdag 6 januari vieren we dit jubileum, tussen 15:00 en 18:00 uur. Het wordt een compleet ouder-kindfestijn en we verwachten tussen de 300 en 400 mensen. Ik wil niet alles verklappen, maar er komt een groot levend ganzenbord, een doolhof, knutsel- en zithoeken, een dance clinic en ook worden speciale kooklessen gegeven. Alle mensen die nu van onze diensten gebruik maken hebben we van harte uitgenodigd.”

Tien jaar geleden begon Ludi de buitenschoolse opvang omdat ze het leuk vond om met kinderen te werken. Haar eigen kinderen werden groot en ze wilde ontzettend graag wat met de jeugd blijven doen. “Noem het maar een midlifecrisis”, lacht ze. Haar initiatief is echter een doorslaand succes gebleken. Een decade later runt Ludi (50) samen met haar dochter Marjolein (25) en veertig leidsters (mannen en vrouwen) drie kinderdagverblijven en zeven buitenschoolse opvanggroepen. Meer dan 1.000 kinderen komen iedere week een of meerdere uren bij De Speelbrug en worden daar met een ‘flow van activiteiten’ beziggehouden.

Stokpaardjes

“Kinderopvang is niet meer weg te denken uit onze samenleving”, zo berijdt Ludi een van haar stokpaardjes. “Constant moet ik mezelf op verjaardagen verdedigen en krijg de opmerking: ‘Zo, kunnen de ouders niet voor hun eigen kids zorgen?’. Wij fungeren echter als opvoedondersteuning. We zijn een aanvulling op en niet een vervanging van de ouders. In onze werkzaamheden heeft het nabuurschap een belangrijke plaats. We schenken heel veel aandacht aan fatsoensnormen. Zo leren we de kinderen om een handje te geven aan volwassenen. Het spijt me om te zeggen dat dit maar al te zeer nodig is.”

Ze vervolgt: “Daarnaast leren de kinderen met elkaar omgaan, samen te spelen en dingen te leren. Ze hebben het gewoon erg leuk en gezellig.” De Speelbrug groeit na al die jaren nog steeds en ook de activiteiten worden uitgebreid. Kinderen vanaf tien jaar wordt geleerd om van hun school of de Speelbrug naar huis te fietsen. “In tegenstelling tot vroeger zijn de kinderen vandaag de dag niet meer gewend om te fietsen. Doordat vaak beide ouders werken, wordt de jeugd met de auto naar school gebracht en opgehaald.”

Vanaf maart 2007 wordt ook 24-uurs opvang aangeboden, waarbij de kinderen kunnen overnachten. Hierbij krijgt de Speelbrug ondersteuning van de Vooruitgang in de Mozartlaan: Een appartement wordt speciaal ingericht als overnachtingruimte. Dit past ook helemaal in de toekomstplannen, zo legt Ludi uit: “We willen een meer opvoedondersteunend geheel aanbieden, met huiswerkbegeleiding en een pedagoog. Uiteindelijk willen we een ondersteunend centrum zijn van jeugd en opvoeding. We zien zo vaak dat de hulp- en dienstverlening voor de kinderen faalt en dat willen we aanpakken. Ook hulpverlening moet particulier op te zetten zijn op het niveau van Bureau Jeugdzorg. Het gaat namelijk om het belang van het kind.”