Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 december 2006

Veel snuffelaars bij Bram op de kerstrommelmarkt

Voorhout – Een paar honderd mensen kwamen afgelopen vrijdagavond naar de kerstrommelmarkt in Bram’s Snuffelschuur bij Jeugdcentrum de Spelewey aan de Breughelhof. Bram Montanus zet zich al sinds 1969 in om oude spullen tegen zeer lage prijzen te verkopen aan eenieder die het wil. De opbrengsten komen geheel ten goede aan Stichting Jeugdraad en de jeugd van Voorhout.

door Joep Derksen

Voor de vijfde keer werd de kerstrommelmarkt gehouden, al verschilden Bram en de tien vrijwilligers, die zelf vaak ook al tientallen jaren actief zijn met de Snuffelschuur, hierover van mening. In een goede sfeer had het team de afgelopen weken honderden, zo niet duizenden kerstspullen verzameld, die op deze markt voor een prikkie gekocht konden worden. Ballen, sterren, miniatuurboompjes, kandelaars, kaarsen en slingers; je kunt het zo gek niet verzinnen of het was er. En alles onbeschadigd!

Bram is dag en nacht bezig met zijn Snuffelschuur en is blij met de grote belangstelling: “Het is fantastisch druk en dat is fijn om te zien!” Als hem gevraagd wordt wat hem drijft, kijkt Bram de verslaggever aan of die uit de oertijd komt wandelen: “Iemand moet het toch doen?! Men klaagt wel over de jeugd, maar ze doen tegelijkertijd niets voor diezelfde jongeren. Jonge mensen vind ik heerlijk en bedenk wel: 90% van de kids die de linkse weg bewandelen, is de verantwoordelijkheid van de ouders. Ook is het heel belangrijk dat mijn vrouw, Engelien, me voor 100% steunt, mede daardoor doe ik het elke dag met veel plezier.”

Goede doel
Rinus, al 19,5 jaar betrokken, doet dit werk “Vanwege het sociale contact met de mensen en ik doe het voor het goede doel.” Hij maakt direct gebruik van de gelegenheid: “Laat weten dat er hier van alles was is en voor jong en oud!” Inderdaad is het bijna onmogelijk om de kerstrommelmarkt of de Snuffelschuur te verlaten zonder wat gekocht te hebben: van spelletjes tot stereo-installaties, van eierwekkers tot antieke lampen en van oude boeken tot schilderijen. Meer dan 30.000 spullen zijn opgeslagen op de 150 m2. Van maandag tot en met vrijdag tussen 18:00 en 19:00 uur kunnen de mensen hun oude spullen bij Bram achterlaten in het ‘Voorgeborchte’, zoals de gedecoreerde oprichter van de Snuffelschuur het noemt. Samen met zijn team van vrijwilligers selecteert hij de ingebrachte spullen en legt ze op de plekken waar ze zijn moeten. “Er zijn mensen die hier iedere week komen en onmiddellijk zien welke spullen nieuw zijn.”

Bram zou graag meer erkenning zien van de gemeente voor al zijn werk: “Ik hoop dat de gemeente ons een beetje ruimte geeft, want we recyclen zoveel en zijn daardoor echt met het milieu bezig, terwijl we tegelijkertijd niet alleen de jeugd helpen, maar ook allochtonen en mensen met een heel kleine portemonnee. De huidige ruimte heb ik in de jaren bij elkaar moeten sprokkelen, maar we zitten echt aan onze limiet.”