Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 augustus 2007

“Als het goed is, komen we niet voor verrassingen te staan”

Uitvoeringsovereenkomst kustversterking getekend

NOORDWIJK – Na de ondertekening van een uitvoeringsovereenkomst staat niets de uitvoering van de kustversterkingswerkzaamheden nog in de weg. Wethouder Ruimtelijke Ordening Ton van Rijnberk en hoogheemraad Peter Groen (Hoogheemraadschap van Rijnland) zetten woensdag 22 augustus hun handtekening: “Volgend jaar april moeten we het gehad hebben met de overlast”.

Door Joep Derksen

Van Rijnberk legt uit over het proces: “In 2006 hebben we een intentieovereenkomst gesloten met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ook met het Hoogheemraadschap was het noodzakelijk afspraken te maken: we wilden duidelijkheid hebben over zaken als hoe het gaat met het afsluiten van het strand. Wat is bereikbaar? Waar en hoe lang rijden de vrachtwagens af en aan? Hoe het project zich ontwikkelt, moeten we maar zien, maar er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren bij infrastructurele projecten.”

Afgesloten

De wethouder vervolgt: “Op maandag 3 september wordt het strand afgesloten en starten de werkzaamheden. Het strand wordt opgeleverd in de eerste week van april 2008. Het strand schuift in die tussentijd een stukje richting Engeland op: het zand zelf komt vanuit de zee en wordt van die plek opgespoten. De vrachtwagens rijden het komende half jaar op werkdagen en eventueel op zaterdagen over de Gooweg, Northgodreef en Wantveld van en naar afrit 19. Alle details die we van tevoren kunnen voorzien hebben we uitgesproken. Als het goed is, komen we niet voor verrassingen te staan.” Overigens is niet het gehele strand in een keer afgesloten, zo laat de wethouder weten: “In het begin kun je nog bij de Astridboulevard het strand op en ook bij Noord kun je nog een tijdje aan het water vertoeven.”

Nooddijk

Onderdeel van de werkzaamheden is ook de aanleg van een nooddijk verderop in de zee: “Deze dijk geeft extra bescherming, want we gaan de oude dijk afgraven en Noordwijk moet niet onbeschermd tegen de zee zijn.” Hoogheemraad Peter Groen vult aan: “Deze nooddijk is de oplossing om dreigingen uit de zee te kunnen pareren en tegelijkertijd de bulk van de werkzaamheden binnen een half jaar uit te voeren. De ondernemers op het strand missen inderdaad een stukje van het einde van dit seizoen en het begin van het volgend seizoen, maar daar over zijn financiële afspraken gemaakt, zodat ze zo weinig mogelijk schade lijden. Volgend jaar april moeten we het gehad hebben qua overlast. Dan moet er nog wel wat afgewerkt worden, maar het strand is dan functioneel bruikbaar.”

Van Rijnberk: “Voor alle duidelijkheid: de werkzaamheden zijn echt nodig, want de grilligheid van het klimaat zal alleen maar toenemen en we willen de veiligheid behouden voor een laag gelegen Nederland. Op korte termijn moeten de paviljoens van het strand verdwenen zijn en dat zal toch pijn doen na deze slechte zomer.”

Infocentra

Het publiek kan de voortgang van de werkzaamheden met eigen ogen bekijken vanaf de infocentra bij het Palaceplein en het Vuurtorenplein. Op woensdag 5 september verricht staatssecretaris voor verkeer en waterstaat, Ineke Huizinga (ChristenUnie) de officiële “spectaculaire” openingshandeling.