Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 augustus 2007

Dijk wordt langer voor meer bouwmogelijkheden

NOORDWIJK – Wethouder Van Rijnberk reageert op de kritiek dat Noordwijk de kans zal grijpen om langs de kust nieuwe bouwprojecten op te zetten, zodra de kustversterking is afgerond. Veel Noordwijkers zijn van mening dat het extra stuk dijk ten noorden van de vuurtoren, die niet strikt noodzakelijk is voor de kustveiligheid, alleen maar wordt aangelegd ten behoeve van projectontwikkelaars, die daardoor in dit gebied grote volumes kunnen bouwen. Is deze angst gerechtvaardigd? “Nee, want er is niets afgesproken of er gebouwd gaat worden en door wie dit gaat gebeuren. Feit is wel dat de belangrijkste bebouwingen binnendijks moeten liggen en we creëren condities om in de toekomst dingen mogelijk te maken. Vanaf volgend jaar hebben we hier dus wel de gelegenheid voor, maar de plannen zijn nog niet bepaald.”

Van Rijnberk vervolgt: “Daarbij kijk ik ook naar het Vuurtorenplein, want zoals het er nu uitziet, is het geen parel voor een nieuwe badplaats. Hiervoor gaan we plannen uitwerken en we gaan echt niet alleen maar een parkeergarage aanleggen: dat is niet realistisch. Er zal verder best wat gebouwd worden, maar wat dat is, dat weet ik niet. Binnenkort komt de sociaal-economische visie uit en dan wordt er meer duidelijk.” Hij filosofeert: “Wellicht gaan de bouwplannen richting culturele ontwikkelingsmogelijkheden, want de Muze staat vlak naast het Vuurtorenplein. Aan de andere kant wil Noordwijk het aantal hotelbedden op peil houden: misschien komt er wel een nieuw hotel bij. Dat is helemaal niet verkeerd en zou zo maar kunnen.”

Hoogheemraad Peter Groen voegt hier aan toe: “Er mag in ieder geval niet vanaf de Boulevard richting de zee gebouwd worden. Het gat van Palace overigens mag wel bebouwing hebben. Een van de wijzigingen voor Noordwijk op ontwikkelingsgebied is dat na de kustversterking er ook onder de grond gebouwd mag worden. Tot nu toe was het niet mogelijk parkeergarages aan te leggen, maar vanaf 2008 mag dat wel. In overleg met de partners hebben we daarom het kustversterkingsproject iets uitgebreid richting het noorden en zuiden van het feitelijk te versterken gebied, om zo een betere aansluiting met de duinen te krijgen, maar ook te zorgen voor meer ontwikkelmogelijkheden. Anders zouden deze mogelijkheden halverwege het strand ophouden en dat is zonde.”

Wethouder Van Rijnberk wijt de kritiek uit het dorp vooral aan koudwatervrees. Hij concludeert: “Straks vindt iedereen het hartstikke leuk dat we de dijk hebben aangezet!”